Louise's blog: ‘Een nieuw begin om een einde aan aids te maken’

Eén van de eerste keren dat ik in Swaziland was, het land met het hoogste percentage hiv-infecties ter wereld, liep ik over straat en zag kinderen uit een schoolbus stappen. Toen dacht ik: als ons project slaagt, hoeft geen van deze kinderen hiv te krijgen. Dat beeld zit nog altijd in mijn hoofd.

Krachten bundelen

Ik geloof erg in de kracht van samenwerking en dat is ook het mooie aan de aidsbestrijding, iedereen werkt samen: wetenschappers, activisten, overheden, bedrijven, maatschappelijke organisaties en donateurs zoals u. Met elkaar zijn we tot grootse dingen in staat. Onze droom, onze gezamenlijke ambitie, is dat we in 2030 het einde van aids bereikt hebben.

Dan kun je denken: dat is over 15 jaar, dan zijn we er bijna! Maar niets is minder waar. Óf we ons doel gaan halen, hangt namelijk helemaal af van wat we in de komende vijf jaar gaan doen. Want er moet nog veel gebeuren, anders kan het elk moment zelfs totaal de verkeerde kant opgaan. Als we er nu niet volledig voor gaan, sterven er bijna 11 miljoen mensen extra aan aids en komen er jaarlijks zoveel mensen met hiv bij dat we hen onmogelijk allemaal kunnen behandelen. We moeten de komende tijd dus alles op alles zetten en onze krachten bundelen.

Epidemie bestrijden

Wij bestrijden de epidemie met alles wat we hebben: preventie, testen, medicijnen, wetenschappelijk onderzoek, lobby... Daarbij bouwen we ook op de kracht en weerbaarheid van mensen zelf.
Ik heb gezien dat een vrouw in een arm dorpje bij haar aan aids stervende buurvrouw ging zitten. Ze kon haar niks geven, ze kon niks verhelpen, maar dan hoefde de buurvrouw in ieder geval niet alleen dood te gaan. Zo iemand heeft dan wel niks, maar geeft toch alles. Dat motiveert mij enorm. Wij hebben wél veel en kunnen veel geven. Om alle hordes op weg naar een aidsvrij 2030 te kunnen nemen is meer geld nodig en politieke wil. Het is mogelijk om samen een einde te maken aan een van de grootste problemen ter wereld en het is vreselijk als we dat niet doen. Ik wil niet dat we de volgende generatie met dit probleem laten zitten! Jij toch ook niet?

-Louise

Aidsfonds gebruikt cookies om de website goed te laten functioneren, webverkeer (geanonimiseerd) te analyseren, socialmedia-filmpjes en -posts te tonen en gericht te kunnen adverteren. Je geeft toestemming voor deze cookies door op accepteren te klikken. Ben je niet akkoord, wijzig dan je voorkeuren. Meer informatie