Louise's blog: 'Leave no one behind'

In de schaduw van de grote VN-top hebben we onze eigen bijeenkomst georganiseerd in New York, met en over jongeren. We zijn blij met de aanwezigheid van minister Ploumen en de regeringsvertegenwoordigers van Kenia en Engeland. Eerst luisteren we via Skype naar John, van de sekswerkersorganisatie HOYMAS in Kenia. Hij heeft geen visum gekregen en heeft iemand naast zich staan met een papier waarop staat: who needs a visa when there is skype. Goed om eerst de jongeren zelf aan het woord te laten.

Daarna horen we een jonge vrouw die pleit voor het betrekken van jongeren bij beleidsbeslissingen. Een andere jonge vrouw uit Mexico vertelt hoe haar minister gisteren weliswaar een prachtig statement hield in de VN-Algemene Vergadering, maar hoe hij niet thuis gaf toen ze hem er vervolgens op aan sprak. Het kan toch niet zo zijn dat alles voor de bühne is, vroeg ze zich af? Nee, dat denk ik niet. Het is belangrijk dat landen sterke verklaringen afleggen, maar we hebben echt nog een hele weg te gaan in het werkelijk stem geven aan jonge mensen en ze mee te laten beslissen over zaken die henzelf aangaan. 'We will lead, no matter whether you will give us a voice or not'.

Minister Ploumen op haar beurt wijst op een artikel over het opvallende Nederlandse standpunt, dat vanmorgen in de Britse krant, The Guardian, is gepubliceerd. Ploumen: 'We invite you to push us to hear your voices and you are not a side event, but thé event. We need young people to break the glass of the conversation on matters of sex. We will continue to work with you to break the taboo. And do not shy away to say what you want to say. The success of the aids movement lies for a big part in activism. Do not only talk to the ones who agree, you will have a nice time, but things will not move, please go out and engage with those who do not agree!'

Tenslotte is Nederland één van de weinige landen in de wereld die een jongerenambassadeur heeft, Lotte Dijkstra. Zij leidt deze hele ochtend op een goede en luchtige manier.

Op de VN-Algemene Vergadering spreekt minister Ploumen eerst namens de EU en vervolgens namens Nederland. Ze levert een uitstekende toespraak over harm reduction, decriminalisatie, goede toegang tot zorg en informatie voor key populations en jongeren. Ze roept haar collega- ministers op om vrouwen boven cultureel geloof te stellen, hun rechten te erkennen en hun ongelijke positie te veranderen. Ze roept ze op om de rechten van LGBT te erkennen, om sekseducatie toe te staan, om de armsten te voorzien van toegang tot zorg en behandeling. En om niet toe te geven aan religieuze bezwaren tegen condooms. 'Leave no one behind. That's what we all promised to do when we pledged our support for the global goals last year. Friends lets practice what we preach.' Groot applaus. We zijn trots op onze minister die zegt waar het op staat.

-Louise

Aidsfonds gebruikt cookies om de website goed te laten functioneren, webverkeer (geanonimiseerd) te analyseren, socialmedia-filmpjes en -posts te tonen en gericht te kunnen adverteren. Je geeft toestemming voor deze cookies door op accepteren te klikken. Ben je niet akkoord, wijzig dan je voorkeuren. Meer informatie