Aidsfonds gebruikt cookies om het bezoek (geanonimiseerd) te analyseren om verbeteringen aan te brengen. Indien je hiermee akkoord bent, hoef je je voorkeuren niet te wijzigen. Meer informatie
Home  >  Nieuws  >  Interviews  >  

Yudayah uit Oeganda

'Als ik doodga, wie zorgt er dan voor mijn kinderen?'

We treffen Yudayah en haar drie kinderen in een klein ziekenhuis op ruim een uur rijden van de Oegandese hoofdstad Kampala. Hiv heeft haar immuunsysteem inmiddels zo aangetast dat ze aids hYudayah is moeder van drie kinderen en heeft aids. Ze heeft geen werk en dus ook geen geld voor vervoer. Het is een aantal uur lopen naar de kliniek. Maar Yudayah heeft geen keus, ook al is ze doodziek.eeft. Het is een aantal uur lopen naar de kliniek. Yudayah heeft geen werk en dus ook geen geld voor vervoer. Ook nu ze zo ziek is, heeft ze geen andere keuze dan te voet het ziekenhuis zien te bereiken.

We brengen Yudayah naar huis. Daar vertelt ze haar verhaal. Ze woont sinds kort in een hut op het terrein van haar vader. Samen met haar drie kinderen. Christoph van elf en twee meisjes van zeven en anderhalf. De vader van de kinderen is niet meer in beeld.

Aparte hut

Sinds ze zwanger was van de jongste weet Yudayah dat ze hiv heeft. Het kostte haar aanvankelijk moeite om haar medicijnen slikken. Ze moest wennen aan de grote pillen en ze vielen zwaar op haar vaak lege maag. “Ik had ook geruchten gehoord dat je zelfs nog zieker wordt van hiv-remmers. Dat je er snel dood door zou gaan. Daarom slikte ik de eerste keer mijn medicijnen niet goed.”

Haar familie discrimineert Yudayah, omdat ze hiv heeft. Dus woont ze in een aparte hut. Ze geven haar wel eens eten, maar de kinderen van familieleden mogen niet in haar huis komen en ze mag hun eetgerei niet gebruiken. “Ze zien me niet als een normaal mens.” 

Grote zorgen

Tot nu toe durfde Yudayah haar kinderen niet te laten testen. Ze is te bang voor de uitslag. “Wat als ze positief zijn? Ik ben een arme vrouw. Ik heb zelf al zo’n moeite om de behandeling vol te houden. Hoe moet ik dat voor mijn kinderen regelen?”

Yudayah maakt zich grote zorgen over de toekomst. “Soms voel ik me heel slecht, maar ik moet blijven volhouden voor mijn kinderen. Als ik doodga, wie zorgt er dan voor hen? Hoe zal het ze zonder mij vergaan? Ik ben alles voor ze. Ik heb aids en ben arm. Mijn grootste angst is dat ik daardoor niet meer voor ze kan zorgen.”

Hiv en aids in Oeganda

In Oeganda heeft een op de veertien mensen hiv. In totaal leven in het land zo’n 1,5 miljoen mensen met hiv, waarvan 96.000 kinderen.

Met de steun van onze donateurs helpt Aidsfonds in Oeganda vrouwen als Yudayah en hun kinderen. Met de hulp van dorpsbewoners, die wij opleiden tot gezondheidswerkers, sporen we in elk dorp de gezinnen op die getroffen zijn door hiv. We brengen hen in contact met een kliniek, zodat ze medicijnen krijgen. Daarna blijven we het gezin begeleiden, zodat de gezinsleden met hiv hun behandeling beter kunnen volhouden. Ondertussen geven we voorlichting in de gemeenschap om het stigma rondom hiv weg te nemen. De afgelopen twee jaar hebben hierdoor zo’n 1250 vrouwen en kinderen hiv-remmers gekregen en zijn bijna 700 gezinnen geholpen.

Meer weten over dit project in Oeganda? Stel je vragen aan Doortje ’t Hart, zij coördineert dit project: dthart@aidsfonds.nl

23 juni 2017

Meer soa's gevonden: lokale actie gevraagd

In 2016 zijn er bij Centra Seksuele Gezondheid van GGD’en meer soa’s gevonden dan in de voorgaande jaren. Daarbij valt wel op dat het percentage gevonden soa’s aanzienlijk verschilt per GGD-regio. Maar bij de huisartsen is verbazend genoeg het aantal soa-consulten het afgelopen jaar niet toegenomen, maar verder afgenomen. Lees meer

22 juni 2017

Minister Schippers: geen PrEP

Minister Schippers neemt definitief geen besluit over de vergoeding van de hiv-preventiepil PrEP, voordat de Gezondheidsraad met een advies komt. Dat blijkt vandaag uit antwoorden op Kamervragen van D66. Lees meer