Freek Bartels: "Mooi om te zien dat het werk van Aidsfonds zin heeft"

Zanger en acteur Freek Bartels zet zich regelmatig in voor Aidsfonds. Een tijdje geleden vertrok hij naar Nairobi om daar enkele van onze projecten te bezoeken. Freek: “Ik heb veel nare, persoonlijke verhalen gehoord.”

5 februari 2016

“Door de reis naar Kenia besef ik weer hoe bevoorrecht ik ben. Als ik iets mankeer kan ik gewoon naar een dokter. Dan word ik geholpen. Helaas is de realiteit voor veel mensen anders. Mensen zoals jij en ik. Tijdens mijn reis bezocht ik meerdere Aidsfonds-projecten in Kenia. Het eerste project was gericht op homomannen. Homoseksualiteit is in Kenia strafbaar. Met de steun van Aidsfonds is daarom in Nairobi een centrum opgezet, waar deze mannen terecht kunnen voor hiv-testen en -medicatie. Maar ze kunnen er ook gewoon even bijtanken. Zonder dit centrum zouden deze mannen nooit op hiv getest worden. Als homomannen al naar een ziekenhuis durven te gaan voor een test, krijgen ze negen van de tien keer te horen: we behandelen je niet. Jij kiest voor die levensstijl. Eigen schuld, dikke bult.”


Broederschap

“Ik had verwacht dat de sfeer in het centrum grimmig en zwaarmoedig zou zijn, maar het was er ontzettend leuk. Je zag die mannen echt stralen van trots. Er heerste ook een enorm gevoel van broederschap onderling. Ze voelen zich daar veilig. Dat zijn ze buiten het centrum vaak niet. Ze strijden voor hun recht er te mogen zijn, voor hun gezondheid. Het zijn in die zin allemaal activisten.”


Voor dood achtergelaten

“Ik heb veel nare, persoonlijke verhalen gehoord. Eén homoseksuele vluchteling vertelde dat hij drie jaar lang als het ware onder de grond heeft moeten leven. Anders zou hij opgepakt worden vanwege zijn geaardheid. Verschrikkelijk. Hij is uiteindelijk zijn thuisland ontvlucht. Toen hij aankwam in Nairobi heeft hij zich bij het centrum aangemeld. Nu werkt hij zelf in het centrum en helpt hij anderen. Een andere jongen werd aan de kant van de straat gevonden. Hij was helemaal in elkaar getrapt en voor dood achtergelaten. Via het netwerk dat de mannen onderling hebben, hebben ze hem gevonden en geholpen. Ze houden elkaar in de gaten. Het schrijnende is dat de mannen zulke dingen vertellen alsof het de normaalste zaak van de wereld is.”


Tot tien tellen

“Die verhalen vond ik heftig. Ik moest af en toe echt weglopen om buiten even tot tien te tellen. Drié jaar lang heeft iemand zich moeten verbergen. Kun je daar dan wat zinnigs op zeggen? Ik wilde het ook niet ontkrachten. Daarom heb ik vooral geluisterd en geïncasseerd. De klap kwam later. Toen het gezonken was. Toen besefte ik pas écht wat ik had gehoord. Toch heb ik geen moment gedacht: deze mannen knappen, ze trekken het niet. Ik weet niet of ik zoveel ellende had aangekund. Ik heb veel bewondering voor hun vechtlust.”


Middeleeuwse situatie

“Ik besef door mijn reis weer hoe breed het werkveld is. Hoeveel er bij het bestrijden van hiv en aids komt kijken. Er zijn nog veel stappen te zetten. Met name als het gaat om mensenrechten en het legaliseren van homoseksualiteit. Wat dat betreft vind ik de situatie in Kenia bijna Middeleeuws. En dat op maar acht uur vliegen van Nederland. Mensenrechten, gezondheidszorg, emancipatie, armoede. Je kunt hiv echt alleen tegengaan, als je ook overal ter wereld dat soort zaken verbetert.” 


Duurzaam

“Aidsfonds-donateurs mogen trots zijn dat ze dit soort projecten mogelijk maken. Je verandert het leven van de mensen daar gigantisch. Deze reis was voor mij een eyeopener. Ik heb gezien hoeveel er nog gedaan kan én moet worden. Ik weet nu hoe belangrijk het is deze groepen te steunen. Hoe blij zij zijn met die steun. Aidsfonds pakt het probleem op een goede manier aan. Wij ondersteunen mensen uit het land zelf, zodat zij - vanuit hun eigen kennis en kracht – in hun omgeving hulp kunnen bieden. Het is een duurzame manier van aidsbestrijding. Helaas zijn we er nog lang niet. Ik hoop dat mensen blijven doneren, zodat we nog meer kunnen bereiken.”

Aidsfonds gebruikt cookies om de website goed te laten functioneren, webverkeer (geanonimiseerd) te analyseren, socialmedia-filmpjes en -posts te tonen en gericht te kunnen adverteren. Je geeft toestemming voor deze cookies door op accepteren te klikken. Ben je niet akkoord, wijzig dan je voorkeuren. Meer informatie