Aidsfonds gebruikt cookies om het bezoek (geanonimiseerd) te analyseren om verbeteringen aan te brengen. Indien je hiermee akkoord bent, hoef je je voorkeuren niet te wijzigen. Meer informatie
Home  >  Nieuws  >  

Aidsfonds Filmroute tijdens de Roze Filmdagen

Van 9-19 maart vindt de 20e editie van de Roze Filmdagen plaats in Amsterdam in het Ketelhuis op het Westergasterrein. Tijdens dit filmfestival worden nationale en internationale LGBTQ (lesbian, gay, bi, transgender, queer) films getoond. Aidsfonds heeft tijdens de Roze Filmdagen een eigen filmroute.

Aidsfonds Filmroute

Roze FilmdagenAidsfonds vindt de Roze Filmdagen belangrijk omdat er films over diversiteit en over hiv en aids te zien zijn, en is daarom partner van het festival. We hebben zelfs een eigen Filmroute!  De route bestaat uit een selectie films waarin hiv en aids aan bod komen. Dit keer zijn het drie films en een documentaire met persoonlijke, soms aangrijpende verhalen van heel uiteenlopende mensen met hiv. Naast de film ‘Pushing dead’, zijn ook ‘Los Ojos Llorossos (Misty eyes)’, de korte film ‘Pick up’ en de documentaire ‘PrEP & Me’ te zien.

Het programma van de Roze Filmdagen met daarin de tijden/locaties waar alle films te zien zijn, is vanaf 21 februari beschikbaar op www.rozefilmdagen.nl

De films:

PUSHING DEAD
VS 2015, 108 min, Tom E. Brown
Engels gesproken, niet ondertiteld


Dan is al ruim twintig jaar hiv-positief, en moddert wat aan als schrijver. Ook is hij de host van een wekelijkse poëzie-avond in een verlopen bar, waar nooit iemand komt behalve beste vriendin en flatgenoot Paula. Een cadeautje van zijn moeder heeft onverwachte gevolgen: opeens komt hij over de ziekenfondsgrens, en moet duizenden dollars betalen voor zijn pillen. Geld dat hij niet heeft.

Pushing deadWat klinkt als een melodrama, is in werkelijkheid een sprankelende zwarte komedie. Met vlijmscherpe dialogen en geweldig acteren, van onder andere Danny Glover als huisvriend/baas, is deze onverwachte parel al op meerdere grote festivals tot winnaar van de publieksprijs uitgeroepen. Niet te missen!

PREP&ME
Nederland 2017, 60 min, Tim Dekkers
Nederlands gesproken, niet ondertiteld


Roze FilmdagenIn de strijd tegen hiv/aids is er een game changer: PrEP (Pre-expositie profylaxe). PrEP is een pil waarmee je kunt voorkomen dat je hiv oploopt. Het is dus een hiv-preventiepil.  Seks was nog nooit zo veilig.
Documentairemaker Tim Dekkers, die heel wat vrienden aan aids verloor, volgde een jaar lang drie deelnemers aan een Amsterdams experiment met PrEP: Justin van 24 jaar, Dirk van 35 jaar en Herman van 68 jaar. Ze vertellen openhartig over het effect van de pil op hun (seks)leven. We zien de mooie kanten van PrEP, maar ook de moeilijke. En dan is er de kritiek: PrEP zou een vrijbrief zijn voor losbandige seks. In de documentaire komen ook experts en betrokkenen aan het woord. Is PrEP een wonderpil, of niet?

Op zaterdag 11 maart organiseert Aidsfonds aansluitend aan de vertoning van PrEP & Me een gesprek over PrEP.

LOS OJOS LLOROSOS (misty eyes)
Argentinië 2017, 105 min, Cristian Pellegrini
Spaans gesproken, Engels ondertiteld

Een bijzondere voorstelling: een ‘Work In Progress’. Oftewel: een film waar de makers nog aan werken. Tenslotte kan het maken van een film veel tijd in beslag nemen, en kan de uiteindelijke montage nog andere accenten zetten. We zijn vereerd dat de makers dit proces willen laten zien. Daarbij is ‘Los Ojos Llorosos’ nu al een fascinerende film. We volgen een jonge journalist die politierapporten bijhoudt in een provinciestad in Argentinië. Op de dag dat hij 27 jaar wordt en zijn familie langskomt, zou hij eigenlijk aan de hiv-medicatie moeten. Maar onder invloed van zijn dubieuze vriendje en zijn behoefte aan drugs en geld, is dit een lastige opgave, en probeert hij dit zo lang mogelijk uit te stellen.

Korte film uit het programma ADVENTURES IN DATING:

PICK UP
VS 2015, 20 min, Joshua Rogers

Jesse’s eerlijkheid tegenover zijn knappe passagier verandert de richting van de taxirit.

Meer info over de Aidsfonds Filmroute vind je hier.