Mya uit Myanmar: Gezond dankzij hiv-remmers

“Toen wij er allebei achter kwamen dat we hiv hebben, was ons zoontje al geboren. Ook hij bleek hiv-positief. Ik heb daarom lang getwijfeld of ik nog een keer zwanger durfde te worden. Je wilt niet dat een onschuldig kind hiv heeft.” 

Mya is een jonge moeder. Ze heeft hiv, net als haar man en zoontje van vijf. Hun dochter is gelukkig zonder hiv geboren.


Speciaal zorgprogramma

De overheid van Myanmar heeft een zorgprogramma dat de hiv-overdracht van moeder op kind moet voorkomen. “Ik gunde mijn zoon een broertje of zusje. Familie is belangrijk in Myanmar. Gelukkig kon ik in een overheidskliniek terecht voor hiv-remmers, daardoor is onze dochter gezond geboren.”

Niet genoeg geld

Mya kan nog altijd in de overheidskliniek terecht, maar het is niet makkelijk om de hiv-remmers te krijgen. “Vaak moet ik uren wachten, maar tot nu toe heb ik mijn medicijnen uiteindelijk altijd gekregen. Het zou een ramp zijn als dat niet meer lukt. Als we geen medicijnen meer kunnen krijgen en het zelf moeten betalen, zou een van ons zeker overlijden. We hebben niet genoeg geld om voor drie mensen hiv-remmers te kopen. Dan moeten we kiezen. Maar hoe kies je wie als eerste moet overlijden?” 


Anti-patent-project

Het is onzeker of hiv-remmers voor Mya en haar gezin beschikbaar blijven. Er zijn te veel mensen die door wetgeving of hoge medicijnprijzen geen toegang hebben tot hiv-medicatie. Aidsfonds steunt een anti-patent-project in Zuidoost-Azie zodat in landen als Myanmar iedereen met hiv medicatie kan krijgen.

Aidsfonds gebruikt cookies om de website goed te laten functioneren, webverkeer (geanonimiseerd) te analyseren, socialmedia-filmpjes en -posts te tonen en gericht te kunnen adverteren. Je geeft toestemming voor deze cookies door op accepteren te klikken. Ben je niet akkoord, wijzig dan je voorkeuren. Meer informatie