Annah: 'Hoe kon het zo fout gaan, vroeg ik me af'

Life Reporter AnnahZelfverzekerd, optimistisch en intelligent, dat ben ik. Mijn naam is Annah, 27 jaar oud en ik ben moeder van drie lieve jongens. Ik ben geboren in Bulawayo in Zimbabwe, de stad die bekend staat om zijn mooie weer, maar ik groeide op in Gwero, en laat die stad nou bekend staan om zijn slechte weer. Mijn ouders hebben me goed opgevoed. Ze leerden me om respect te tonen en je best te doen. In mijn laatste jaar van de middelbare school gingen mijn ouders geheel onverwachts na 20 jaar uit elkaar. Ik was hier kapot van en ik vind het soms nog steeds moeilijk om hiermee om te gaan. De grootste shock kwam echter in 2008, toen ik hoorde dat ik zwanger was. Wat ik nog niet wist, was dat dit het begin was van een nieuwe levensweg.

"De grootste shock kwam echter in 2008, toen ik hoorde dat ik zwanger was"

Zodra ik erachter kwam dat ik zwanger was, bleek ik ook hiv te hebben. Ik herinner het me als de dag van gisteren: ik zat in de wachtkamer bij de kliniek te wachten tot het mijn beurt was. De woorden van de consulent echoën nog steeds in mijn hoofd. Ik kan moeilijk in woorden uitdrukken wat er toen door mij heen ging, ik voelde me helemaal leeg. Ik liep daarna naar huis en dacht alleen maar: “Ik ga dood, mijn baby gaat het ook niet redden, ik word nooit meer gelukkig en ga nooit meer trouwen.” Hoe kon het zo fout gaan, vroeg ik me af. Ik deed het altijd veilig, behalve dan die ene keer, dat het condoom scheurde en ik daar eigenlijk niet bij stil had gestaan. Ik had een jongen ontmoet en was verliefd op hem geworden. Hij verliet mij en ik bleef achter met een gebroken hart. Wat ging ik nu doen met de baby? Ik overwoog zelfs een illegale abortus, maar ik had niet genoeg geld om dit te laten doen.

"Sinds ik hiv heb zie ik het leven anders"

20 jaar, single, zwanger én hiv-positief. Vanaf dat moment begon ik te lobbyen voor betere zorg voor jongere zwangere vrouwen. Door openlijk te spreken over mijn hiv-status en mijn ervaringen hoopte ik de moeilijkheden waarmee ik te maken kreeg aan te kaarten. Het maakt me blij om te zien dat ik een verschil kan maken voor andere jonge vrouwen. Aidsfonds steunt het netwerk voor jongeren met hiv in Zimbabwe waar ik lid van ben. Sinds ik hiv heb zie ik het leven anders. Het heeft voor mij deuren geopend, ik heb vrienden gemaakt en ik kan met mijn werk echt wat betekenen voor anderen. Ik droom van een lang en een gezond leven, ik wil mijn kinderen zien opgroeien en een inspiratie zijn voor iedereen met hiv die het even niet meer zien zitten. Mijn hart was gebroken toen ik hoorde dat ik hiv heb, maar die dag dat ik het hoorde, was ook de dag dat ik heb geleerd hoe te leven.


Annah en haar zoons

Aidsfonds gebruikt cookies om de website goed te laten functioneren, webverkeer (geanonimiseerd) te analyseren, socialmedia-filmpjes en -posts te tonen en gericht te kunnen adverteren. Je geeft toestemming voor deze cookies door op accepteren te klikken. Ben je niet akkoord, wijzig dan je voorkeuren. Meer informatie