Kelvin! Onze Life Reporter in Zimbabwe

Mijn naam is Kelvin Makura, ik ben een 27-jarige jongen uit Zimbabwe en ik leef met hiv. Dit is mijn verhaal over mijn leven in deze harde wereld van discriminatie, armoede en ongelijkheid. Ik ben sinds mijn geboorte niet alleen hiv-positief, ik heb ook een handicap: oestiogenesis imperfecta. Hierdoor is mijn botgroei erg traag en kunnen mijn botten snel breken. Fysiek zwaar werk is dus geen optie voor mij. Ik ben door mijn handicap ook erg klein voor mijn leeftijd, dus waar ik ook kom: ik ben altijd anders dan anderen. Soms voel ik me dan wel eens niet welkom. Ik ben misschien klein, maar ik wil laten zien dat ik in mijn leven ook veel kan betekenen.

"Ik ben altijd anders dan anderen"

Ik speel bij het nationale rolstoelbasketbalteam van Zimbabwe, een plek waar ik me vrij voel en waar ik niet gediscrimineerd word omdat ik hiv-positief ben. We werken samen als een team en hebben allemaal hetzelfde doel voor ogen. Hetzelfde geldt voor de jongerenorganisatie waar ik werk, Young Positives Network. We willen de steun en hulp voor jongeren met hiv in Zimbabwe versterken. Met mijn ervaring als vrijwilliger heb ik veel zelfvertrouwen gekregen, waardoor ik nu kan opkomen voor wat jongeren zoals ik nodig hebben.

Het Zimbabwe Young Positives Network, waar ik werk, bestaat uit vrijwilligers uit diverse regio’s van Zimbabwe. We zijn allemaal jongeren met hiv. Het is een diverse groep van hetero’s, homo’s, lesbiennes en jongeren die met een handicap leven, zoals ik. Samen helpen we jongeren het beste uit zichzelf te halen en hun doelen te bereiken, ongeacht iemands hiv-status, handicap of seksuele geaardheid.

"We zijn allemaal jongeren met hiv"

Maar denk niet dat we een simpele jongerengroep zijn, we hanteren protocollen en regels om te zorgen voor discipline binnen het netwerk. We hebben een coördinator (de leider van de groep) adviseurs en netwerkleden. Allemaal hebben ze hun eigen speciale kwaliteiten, wat ons helpt bij het uitvoeren van de werkzaamheden.

Deze rollen zijn zorgvuldig per persoon uitgekozen, we doen dit immers vrijwillig! Wij staan klaar voor jongeren met hiv die het moeilijk hebben. We hebben praatgroepen, geven voorlichting en kaarten – activistisch als we zijn – belangrijke problemen aan bij beleidsmakers van ons land. Met de hulp van Aidsfonds en het Ministerie van Gezondheid in Zimbabwe hebben jongeren nu betere toegang tot jeugdvriendelijke zorg en zijn er meer mogelijkheden om je te laten testen op hiv. En daar zijn we als netwerk enorm dankbaar voor.

"We bieden elkaar steun en maken elkaar sterker"

Met veel trots vertel ik dat ik de leider ben van het Zimbabwe Young Positives Network. Het is zo’n mooie club mensen. We zijn gestart toen we om ons heen zagen met welke moeilijkheden de jongeren in Zimbabwe te maken hadden, vastberaden om een verschil te maken. Met deze diverse groep jongeren werken helpt me om beter in het leven te staan. We bieden elkaar steun en maken elkaar sterker. Samen gaan we voor een wereld zonder aids!

Aidsfonds gebruikt cookies om de website goed te laten functioneren, webverkeer (geanonimiseerd) te analyseren, socialmedia-filmpjes en -posts te tonen en gericht te kunnen adverteren. Je geeft toestemming voor deze cookies door op accepteren te klikken. Ben je niet akkoord, wijzig dan je voorkeuren. Meer informatie