Wilber: “Praten over seks, dat doe je hier niet”

Hi, mijn naam is Wilber Kakaire en ik ben geboren in het Jinja-district in oost-Oeganda op 16 mei 1988. Grappig genoeg is dit niet in mijn paspoort te lezen, want daar staat door een vergissing dat ik jarig ben op 5 mei. Toen ik negentien jaar oud was begon ik als vrijwilliger bij de organisatie Restless Development, waar ik aan de slag ging als ‘peer educator’. Dat wil zeggen dat ik langs ging bij basisscholen en middelbare scholen om voorlichting te geven over veilige seks en hiv.

Door de trainingen die ik kreeg om als voorlichter te werken, begreep ik eigenlijk pas voor het eerst goed wat hiv betekent en hoe je het kan overdragen. Op m'n negentiende was ik al seksueel actief, maar praten over seks, dat doe je hier niet. Het enige wat ik altijd had gehoord was het bekende ABC: Abstinence (onthouding), Being faithful (trouw zijn) en using a Condom (een condoom gebruiken).

"Niemand verwacht dat je op je 19e al seks hebt, dat is alleen voor als je getrouwd bent en blijkbaar niet voor een tiener zoals ik"

Gelukkig heeft mijn vader altijd het gebruik van een condoom benadrukt. Hij is trots op ons dorp Buyengo en hij wilde niet dat een van zijn vijftien dochters zwanger werd terwijl hij veel geld betaalde voor een goede opleiding. Doordat mijn vader zo hamerde op condoomgebruik, heb ik nu geen hiv. 

Ik ging informatie technologie (IT) studeren aan de Makerere universiteit in Kampala, de hoofdstad van Oeganda. Die IT-kennis heb ik na mijn afstuderen echter nooit meer gebruikt. Ik zag om me heen de moeilijkheden waar jongeren tegen aan liepen: tienerzwangerschap, hiv en aids, onveilige abortussen, verkrachting, drugsgebruik en vroege schoolverlating. Ik wilde helpen om hier verandering in te brengen, daar ligt mijn passie. Tijdens mijn vrijwilligerswerk als voorlichter had ik al veel geleerd over deze onderwerpen, nadat ik was afgestudeerd heb ik dan ook geen moment getwijfeld om weer als vrijwilliger aan de slag te gaan bij Restless Development. 

"Dit geeft me energie, zeker als ik lees of hoor dat jongeren meer kennis hebben over veilig vrijen en hiv door de voorlichting die we geven"

Vandaag de dag werken er meer dan 100 mensen voor Restless Development verspreid over de verschillende regio’s in Oeganda. Ik begon bij de organisatie als vrijwilliger, maar dankzij mijn continue inzet en mijn passie voor het werk, ben ik nu verantwoordelijk voor de programma’s die zich richten op Seksuele en Reproductieve Gezondheid en Rechten. Kort gezegd betekent dit dat ik vecht voor het recht  op prettige én veilige seks voor iedereen. Ik ben door Aidsfonds getraind om de voorlichting te verbeteren. Deze kennis geef ik door aan andere organisaties zodat zij ook seksuele voorlichting kunnen geven. Zo verspreidt de kennis zich als een olievlek. En kunnen we echt een verschil maken!

Aidsfonds gebruikt cookies om de website goed te laten functioneren, webverkeer (geanonimiseerd) te analyseren, socialmedia-filmpjes en -posts te tonen en gericht te kunnen adverteren. Je geeft toestemming voor deze cookies door op accepteren te klikken. Ben je niet akkoord, wijzig dan je voorkeuren. Meer informatie