Levensreddend aidsonderzoek, ook dankzij proefdieren

Je kind zal maar geboren worden met hiv. Of je partner wordt getroffen door de gevolgen van aids. Dan ben je blij dat er tegenwoordig goede medische behandelingen bestaan – die in de Westerse wereld ook werkelijk voor handen is. Dankzij jaren van wetenschappelijk onderzoek is hiv een chronische aandoening geworden. En niet langer hoeven mensen te sterven aan de gevolgen van aids, omdat er goede aidsremmers bestaan. Moeders met hiv kunnen bevallen van een gezond kindje, omdat er een behandeling bestaat die er tijdens de zwangerschap voor zorgt dat de baby is beschermd. Steeds dichter komen wetenschappers bij de ultieme oplossing: een vaccin of een medicijn tegen aids.

Alternatieven waar mogelijk

Deze levensreddende vooruitgang was mede mogelijk dankzij onderzoek met proefdieren. Wij begrijpen dat sommige mensen moeite hebben met dierproeven in wetenschappelijk onderzoek. Helaas zijn dierproeven in een deel van het onderzoek naar hiv nog onvermijdelijk. Niet voor alle typen van onderzoek bestaan al geschikte alternatieven voor dierproeven. Gelukkig zijn voor het overgrote deel van de onderzoeken geen dieren meer nodig. Daar is de afgelopen tientallen jaren al veel in verbeterd. Waar mogelijk maken onderzoekers als alternatief gebruik van cellen die zijn gekweekt in het laboratorium, computermodellen of proefpersonen. En we blijven actief bevorderen dat onderzoekers de komende jaren steeds meer alternatieven voor proefdieren vinden.


Strenge eisen aan onderzoek

Aidsfonds maakt kwalitatief hoogwaardig onderzoek mogelijk dat wordt uitgevoerd door Nederlandse universiteiten en universitaire medische centra. Onderzoeksvoorstellen moeten aan strenge eisen voldoen. Voordat een onderzoek geld krijgt, vindt er een uitgebreide selectieprocedure plaats. Experts beoordelen óf een onderzoek werkelijk bijdraagt aan het bestrijden van hiv en aids. Ook beoordelen zij de onderzoeksmethode, en kijken zij uiterst kritisch naar het nut van de inzet van en het aantal proefdieren. Als er geen alternatieven zijn en dierproeven onvermijdelijk zijn, eisen wij een zorgvuldige inzet van de dieren. Elk onderzoek moet voldoen aan alle wettelijke eisen uit de Wet op de dierproeven en de Gezondheids- en welzijnswet voor dieren. In Nederland zijn dierproeven verboden, tenzij gericht op het belang van de gezondheid of de voeding van mens of dier en als er geen alternatieven zijn.


Ons standpunt over het gebruik van dierproeven

We gebruiken cookies om webbezoek (geanonimiseerd) te analyseren om verbeteringen aan te brengen, content van sociale netwerken te tonen en gericht online te kunnen adverteren. Als je hiermee akkoord bent, hoef je je voorkeuren niet te wijzigen. Meer informatie