Aidsfonds gebruikt cookies om het bezoek (geanonimiseerd) te analyseren om verbeteringen aan te brengen. Indien je hiermee akkoord bent, hoef je je voorkeuren niet te wijzigen. Meer informatie
Home  >  Over hiv en aids  >  Leven met hiv  >  

Hiv en de kans op andere ziekten

Dankzij goede medicatie kunnen mensen met hiv een lang en gezond leven leiden. Tegelijkertijd is de kans op ouderdomsziekten en andere (niet aidsgerelateerde) ziekten groter.

In Nederland is eenderde van de mensen met hiv ouder dan vijftig jaar. Uit onderzoek blijkt dat mensen met hiv eerder ouderdomsziekten krijgen. Denk aan hartinfarcten en botontkalking. Zij lopen ongeveer tien jaar 'voor' op mensen zonder hiv.

Daarnaast is de kans op andere chronische ziekten groter als je hiv hebt. Veel problemen zijn te voorkomen door op tijd te starten met de hiv-behandeling. En door ouderdomsziekten tijdig op te sporen en te behandelen.

Ouderdomsziekten

Mensen met hiv hebben een grotere kans op een chronische ziekte die geassocieerd wordt met veroudering. Het gaat om hart- en vaatziekten, hoge bloeddruk, verminderde nierfunctie, diabetes, botontkalking, anuskanker en andere vormen van kanker.

Een lage afweer door hiv 

In ieder geval speelt een te lage afweer een rol bij het veroorzaken van ziekten. Met een lage afweer is de kans groter op hart- en vaatziekten, ernstige nier- en leverschade en bepaalde kankers. Maar veel moet nog worden onderzocht. In hoeverre komt het door het virus zelf, de hiv-remmers of alleen al door het feit dat hiv een chronische ziekte is die het immuunsysteem continu aan het werk houdt? Want bij andere chronische ziekten, zoals diabetes en reuma, hebben mensen ook eerder last van ouderdomsziekten.

Leefstijl

Veel ziekten hebben ook een relatie met leefstijl. Zo leidt roken tot een verhoogde kans op hart- en vaatziekten en longkanker. Maar het is niet zo dat de kans op deze ziekten bij mensen met hiv alleen door roken hoger is.
Bepaalde kankers worden mede veroorzaakt door virussen die via onveilige seks worden overgedragen. Dit geldt voor baarmoederhalskanker, anuskanker en leverkanker als gevolg van hepatitis B of C. Wie een hiv-infectie heeft door onveilige seks, heeft ook risico gelopen op deze virussen.

Toename hepatitis C

Hepatitis C neemt de laatste tijd toe onder homomannen met hiv. Het is een ernstige leveraandoening waarvan nog niet zo lang bekend is dat het seksueel overdraagbaar is. Er komen met name varianten voor die minder goed te behandelen zijn. Lees hoe je hepatitis C kunt voorkomen, testen en laten behandelen in het hepatitis C dossier op MantotMan.nl.