Aidsfonds gebruikt cookies om het bezoek (geanonimiseerd) te analyseren om verbeteringen aan te brengen. Indien je hiermee akkoord bent, hoef je je voorkeuren niet te wijzigen. Meer informatie
Home  >  Over hiv en aids  >  Leven met hiv  >  

Hiv en seksuele relaties

De helft van de mensen met hiv ondervindt problemen op seksueel gebied. Het kan bijvoorbeeld gaan om verminderd verlangen naar seks, erectiestoornissen of het mijden van seks.

Wie hiv heeft, voelt in de meeste gevallen de verantwoordelijkheid om het virus niet verder te verspreiden, door consequent condoomgebruik bijvoorbeeld. Hiv kan mede daardoor van invloed zijn op de beleving van seks. Als je problemen ondervindt op seksueel gebied, bespreek dat dan met je arts of hiv-consulent. Samen kunnen jullie kijken waar de oorzaken liggen. Veel voorkomende oorzaken zijn:

Angst om hiv over te dragen

  • Bij mensen met hiv die succesvol behandeld worden met hiv-remmers, is het virus niet langer aantoonbaar in het lichaam. Dat betekent dat zij het virus niet overdragen. Zelfs bij seks zonder condoom. Bij seks zonder condoom blijf je wel risico lopen op andere soa’s.

  • Je kunt erop vertrouwen dat veilige seks ook echt veilig is om hiv-overdracht te voorkomen. Lees hier wat veilig is

  • Als het condoom scheurt en er is risico op hiv-overdracht, kan je sekspartner een preventieve PEP-behandeling krijgen tot 72 uur na de seks.

Bijwerkingen van hiv-remmers

Hiv-remmers kunnen bijdragen aan een verminderde zin in seks. De arts of hiv-consulent kan medicatie voorschrijven, bijvoorbeeld erectiepillen. Eventueel kun je een overstap naar andere medicijnen overwegen.

Problemen met condoomgebruik

  • Zit het condoom niet lekker? Heb je te maken met condooms die afglijden of scheuren? Meestal komt dit omdat het condoom niet goed is omgedaan. Bekijk dan de instructie.


    Tips voor mannen die seks hebben met mannen

  • Vind je het lastig om het condoom ter sprake te brengen? Lees de volgende tips. Bedenk dat de argumenten hetzelfde zijn voor mensen met en zonder hiv. Bij elk seksueel contact moeten beide partijen ervan uitgaan dat de ander ongemerkt soa's of hiv kan hebben.
  • Voel je weerzin tegen vrijen met condoom? Het is belangrijk om uit te vinden waaraan dat ligt. Bespreek dit met je arts of hiv-consulent. Heeft het te maken met bovengenoemde punten? Heeft het te maken met erectieproblemen? Ben je bang om hiv over te dragen?

Er zijn mensen met hiv, die bewust een hiv-positieve partner zoeken als de angst blijft domineren. Dit wordt serosorteren genoemd.