Aidsfonds gebruikt cookies om het bezoek (geanonimiseerd) te analyseren om verbeteringen aan te brengen. Indien je hiermee akkoord bent, hoef je je voorkeuren niet te wijzigen. Meer informatie
Home  >  Over hiv en aids  >  Leven met hiv  >  

Hiv en verzekeringen

Hiv is sinds juni 2009 erkend als verzekerbare chronische aandoening. Het is dus in principe mogelijk om een zorgverzekering en een levensverzekering af te sluiten.

Sinds 2005 konden mensen met hiv al - onder bepaalde medische condities - een levensverzekering afsluiten. Dit was een belangrijke ontwikkeling, omdat bij sommige hypotheken het afsluiten van een levensverzekering verplicht is. Inmiddels kunnen ook mensen die nog niet met hiv-medicatie begonnen zijn, zo'n verzekering afsluiten.

Levensverzekering

De voorwaarde is wel dat je onder controle staat van een arts, die op termijn begint met jouw behandeling. Bij de beoordeling worden de volgende criteria gehanteerd:

  • De meest recente CD4-waarde is hoger dan 200
  • De meest recente viral load waarde is maximaal 100.000
  • Je hebt niet intraveneus drugs gebruikt
  • Je hebt geen aids

Het is altijd handig om offertes op te vragen bij meerdere verzekeraars. Er kunnen verschillen zijn in de looptijd van de verzekering en in de hoogte van de premie.
Meer informatie over hiv als verzekerbare chronische aandoening vind je op de site van de Hiv Vereniging Nederland.

Zorgverzekering

Voor het afsluiten van een zorgverzekering, is het belangrijk om je goed te informeren. Meer informatie over zaken waar je op moet letten bij de keuze van een zorgverzekering vind je op de site van de Hiv Vereniging Nederland. Je kunt via de Hiv vereniging ook korting krijgen door je aan te sluiten bij hun collectief.