Aidsfonds gebruikt cookies om het bezoek (geanonimiseerd) te analyseren om verbeteringen aan te brengen. Indien je hiermee akkoord bent, hoef je je voorkeuren niet te wijzigen. Meer informatie
Home  >  Over hiv en aids  >  Leven met hiv  >  

Onderwijs, werk, zorg en hiv

Als je lichamelijke klachten hebt die je werk in de weg kunnen staan, moet je dit vertellen bij een sollicitatie. Maar je bent nooit verplicht te vertellen dat dit door hiv komt. Ook niet aan je werkgever of aan de tandarts.

Hiv op het werk

Je bent niet verplicht om aan een werkgever te vertellen dat je hiv hebt. Ook bij een sollicitatie hoef je je hiv-status niet bekend te maken. Alleen als je bepaalde klachten hebt die je werkzaamheden in de weg kunnen staan, moet je die benoemen. De gids 'Positief werkt' biedt informatie voor iedereen die met hiv heeft te maken in een werksituatie: werknemers (met of zonder hiv), werkgevers, arbodiensten, bedrijfsartsen, verzekeringsartsen en personeelsfunctionarissen.

Onderwijs

Als je vragen hebt  over hiv in het onderwijs, kun je de gids 'Positief leert' raadplegen van de Hiv Vereniging Nederland. Voor docenten met hiv, ouders met hiv, ouders met hiv-positieve kinderen, (aankomende) studenten of scholieren met hiv biedt deze gids informatie. En ook voor alle betrokkenen bij het onderwijs die te maken krijgen met hiv, is de gids interessant. Algemene informatie vind je op de site van de Hiv Vereniging Nederland.

Huisarts en tandarts

Ook zorgverleners hoeven niet altijd te weten of iemand hiv heeft. Of het nu gaat om je tandarts, EHBO'er, verpleegkundige of arts. Alle medische professionals houden zich bij hun werk aan hygiënische voorschriften. Want zij moeten zich beschermen tegen uiteenlopende infectieziekten. Neem bijvoorbeeld hepatitis. Deze infectieziekte is vele malen infectueuzer dan hiv.

Meestal weten huisartsen wel of hun patiënten hiv hebben, tenzij iemand uitdrukkelijk heeft aangegeven dat de huisarts het niet mag weten. Met het oog op je algehele gezondheid is het goed als de huisarts wel op de hoogte is van je hiv-infectie. Zij hebben hierover zwijgplicht.