Aidsfonds gebruikt cookies om het bezoek (geanonimiseerd) te analyseren om verbeteringen aan te brengen. Indien je hiermee akkoord bent, hoef je je voorkeuren niet te wijzigen. Meer informatie
Home  >  Over hiv en aids  >  Leven met hiv  >  

Wie vertel ik over mijn hiv?

Je zult ongetwijfeld de mensen die je dierbaar zijn, willen vertellen hoe het met je gaat. Weet dat je nooit verplicht bent om over je hiv-status te vertellen. In de dagelijkse omgang lopen mensen in je omgeving geen risico om hiv te krijgen. De keuze om het te vertellen, ligt dus altijd bij jezelf.

Wie vertel ik over mijn hiv, wie niet?

Je zult zelf moeten overwegen in hoeverre je het belangrijk vindt om anderen in je omgeving te informeren. Houd er rekening mee dat niet alle mensen meelevend reageren. Mensen met hiv krijgen zonder uitzondering te maken met negatieve reacties. Denk bijvoorbeeld aan boosheid, afwijzing of discriminatie.

Besef dat veel nare reacties voortkomen uit onwetendheid en onterechte angsten over hiv. Omdat mensen in het dagelijks leven amper worden geconfronteerd met hiv, hebben ze bijvoorbeeld vaak irreële angsten over het besmettingsrisico. Het kan helpen als je ze wijst op informatie over hiv.

Praten over hiv met lotgenoten

Als je de behoefte voelt om over je ervaringen te praten, kun je ook contact zoeken met lotgenoten. Neem dan contact op met het Servicepunt van de Hiv Vereniging Nederland.