10.000 Engelsen toegang tot PrEP

In Engeland is besloten om tien miljoen euro vrij te maken voor een onderzoek dat 10.000 mensen de komende drie jaar toegang geeft tot de hiv-preventiepil, PrEP. In Nederland daarentegen heeft de Tweede Kamer vorige week subsidie voor PrEP afgewezen. Nu heeft alleen een groep van 376 mannen, die deelneemt aan het onderzoek van GGD Amsterdam, tot 2017 nog toegang tot de hiv-preventiepil.

Vorige week heeft de Engelse regering bekendgemaakt dat er een nationale studie naar PrEP wordt gestart. Tijdens het onderzoek, dat drie jaar zal duren, is PrEP toegankelijk voor alle groepen in de samenleving, ongeacht seksuele oriëntatie of geslacht. De studie wordt volledig gefinancierd door NHS England, het nationale gezondheidsinstituut. De resultaten moeten uitwijzen hoe groot de interesse is en of PrEP op grote schaal beschikbaar moet komen. In het Verenigd Koninkrijk leven ongeveer 13.500 mensen met hiv, zonder dit te weten. Daarnaast komen er ieder jaar ongeveer 5.000 nieuwe hiv-diagnoses bij.

Terwijl Engeland investeert in onderzoek naar de hiv-preventiepil, heeft de Tweede Kamer vorige week een voorstel om subsidie voor PrEP vrij te maken in Nederland afgewezen. De minister van volksgezondheid wacht intussen nog een advies van de Gezondheidsraad voordat zij een beslissing over PrEP in Nederland wil nemen. Dat advies wordt pas in 2018 verwacht.

Op 24 juni 2015 is GGD Amsterdam een PrEP-onderzoek gestart met in totaal 376 deelnemende homomannen. Er is voor deze groep gekozen omdat in 2013 71% van het aantal nieuwe hiv-infecties in Nederland werd vastgesteld bij homomannen. De uitkomsten van deze PrEP studie zullen gebruikt worden om een advies te geven over het al dan niet opnemen van PrEP als standaard interventiemiddel voor hiv-preventie in Nederland.

Aidsfonds gebruikt cookies om de website goed te laten functioneren, webverkeer (geanonimiseerd) te analyseren, socialmedia-filmpjes en -posts te tonen en gericht te kunnen adverteren. Je geeft toestemming voor deze cookies door op accepteren te klikken. Ben je niet akkoord, wijzig dan je voorkeuren. Meer informatie