Aidsbestrijding en Trump: de laatste stand

De Amerikanen hebben van oudsher een belangrijke rol in de internationale aidsbestrijding. President George W. Bush startte in 2003 het PEPFAR programma, the President’s Emergency Plan For AIDS Relief. Daardoor hebben miljoenen mensen in de wereld toegang gekregen tot levensreddende medicijnen. Sindsdien heeft elke president dit programma voortgezet. President Trump is de eerste die grote bezuinigingen wil doorvoeren. 

6 december 2018

In het begrotingsvoorstel voor 2018 stelde Trump al een bezuiniging voor van ruim één miljard dollar en voor 2019 wilde hij 859 miljoen dollar korten. Dankzij de brede steun voor de aidsbestrijding, zowel onder Republikeinen als onder Democraten, in het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden en de Amerikaanse Senaat, zijn deze bezuinigingen gelukkig niet doorgegaan.

PEPFAR

De wetgeving die het Amerikaanse aidsprogramma PEPFAR mogelijk maakt, is pasgeleden voor 5 jaar vernieuwd door het Amerikaanse congres, en inmiddels getekend door President Trump. Dit betekent dat het programma nog ten minste 5 jaar zal bestaan. Het zegt echter nog niks over het budget dat eraan wordt toegekend. Ontwikkelingslanden dragen zelf steeds meer bij aan de aidsbestrijding, maar dat is niet voldoende. Bijna driekwart van alle mensen met hiv woont in lage en midden-inkomenslanden. Het behandelen van alle mensen met hiv is simpelweg niet te betalen voor deze landen, die zelf hun aidsbudget de afgelopen 10 jaren met 60% hebben verhoogd. Om de wereldwijde aidsepidemie te stoppen is het cruciaal dat andere donoren, waaronder de VS, hun steun ook in de komende jaren voortzetten.

Global Gag Rule 

In 2017 maakte Trump daarnaast bekend dat alle buitenlandse organisaties, die geld van Amerika ontvangen voor gezondheidszorg, moeten verklaren dat zij geen abortus uitvoeren en er ook geen informatie over geven. De zogeheten Global Gag Rule geldt voor alle internationale ngo’s die in de gezondheidszorg actief zijn. Dat heeft grote gevolgen voor de internationale hiv- en aidsbestrijding. Ziekenhuizen en zorginstellingen die in ontwikkelingslanden vrouwen informeren of assisteren bij een abortus, ontvangen geen Amerikaans geld meer. Maar diezelfde organisaties verstrekken naast voorbehoedsmiddelen ook voorlichting over hiv. Het stoppen van die financiering ondermijnt de hiv-preventie in Afrikaanse landen.

Aidsfonds gebruikt cookies om de website goed te laten functioneren, webverkeer (geanonimiseerd) te analyseren, socialmedia-filmpjes en -posts te tonen en gericht te kunnen adverteren. Je geeft toestemming voor deze cookies door op accepteren te klikken. Ben je niet akkoord, wijzig dan je voorkeuren. Meer informatie