Aidsexperts en beroemdheden in Amsterdam voor aidsconferentie

Van 23 t/m 27 juli zal Nederland gastheer zijn van de internationale aidsconferentie AIDS 2018. Het congres komt op een cruciaal moment voor de wereldwijde strijd tegen aids. Want het einde van aids is in zicht. Maar het is de vraag of we dat gaan halen.

10 juli 2018

Aidsexperts, activisten, wetenschappers, beleidsmakers en politici komen tijdens de conferentie bijeen in de Rai in Amsterdam. Er worden wetenschappelijke doorbraken gedeeld, van elkaar geleerd en men gaat met elkaar in gesprek over betere hiv-zorg, preventie, mensenrechten en discriminatie en stigma van mensen met hiv. Op de hoogte blijven van de wetenschappelijke doorbraken en anders nieuws rond het congres? Volg ons dan op Twitter

Geen medicijnen voor de helft van de mensen met hiv

Bijna de helft van alle mensen met hiv krijgt nog niet de levensreddende medicijnen die ze nodig hebben. En er is nog altijd geen geneesmiddel voor hiv en aids. Daarom zullen onder andere Prins Harry, Elton John, Charlize Theron en Conchita Wurst een bijdrage leveren aan dit belangrijke congres. Om de wereld te laten zien dat de strijd tegen aids nog niet voorbij is.

Waarom Amsterdam

In 1992 werd de conferentie voor het laatst in Nederland gehouden, de conferentie zou toen eerst in Amerika gehouden worden, maar mensen met hiv mochten toen het land niet in reizen. Dat Nederland nu gastheer is van dit belangrijke congres, is niet toevallig. Ons land heeft vanaf het begin een belangrijke rol gespeeld in de strijd tegen aids. Zo is Nederland al lange tijd een onmisbare partner voor hoog aangeschreven wetenschappelijk onderzoek op gebied van hiv en aids. Onlangs nog, deden onderzoekers van het AMC een belangrijke ontdekking in de zoektocht naar een geneesmiddel. 

Burgemeester

Wijlen burgemeester Eberhard van de Laan was persoonlijk betrokken bij de aidsbestrijding, zijn broer overleed in 1992 aan de gevolgen van aids. Onder leiderschap van Van der Laan, startte Amsterdam een historisch project om de epidemie op stedelijk niveau de kop in te drukken. Amsterdam werd daarmee in 2017 de eerste stad ter wereld die de internationale hiv-doelen* haalde. Een voorbeeld voor de rest van de wereld.

 

 

Femke Halsema opent Global Village

De nieuwe Amsterdamse burgemeester Femke Halsema vervult tijdens de conferentie ook een rol. Zij zal maandag op de conferentie de Global Village (het deel van het congres dat vrij toegankelijk is voor het congres) openen. Op woensdag geeft de burgemeester bij het Aidsmonument het startschot voor de Positive Flame, een fakkeltocht die langs plekken in de stad komt die te maken hebben met de aidsbestrijding (zoals het homomonument, de GGD en het kantoor van Aidsfonds).

Dit gebeurt er

Traditiegetrouw begint de aidsconferentie met een protestmars van duizenden activisten door de start. De demonstratie start bij het Amstelveld en eindigt bij de Rai waar de conferentie plaatsvindt. Prinses Mabel loopt met de mars mee. Tijdens de officiële openingsceremonie in de Rai zal o.a. Conchita Wurst (die onlangs naar buiten bracht hiv te hebben) spreken. Ook is er een optreden van het Nationaal Ballet ter nagedachtenis van de Nederlandse aidsbestrijders die omkwamen bij de MH 17.

Dit kan jij doen

Ook voor het Nederlands publiek worden veel activiteiten rond de conferentie georganiseerd. Naast de demonstratie en de Global Village zijn er diverse exposities, voorstellingen en events waar je naartoe kan. Aidsfonds organiseert donderdag 26 juli de Tour d'Amour, neem iemand voor- op achterop je fiets en help mee kinderlevens te redden in Zimbabwe. Bekijk hier alle evenementen.

Tijdens AIDS 2018 is er ook voor jou van alles te doen in Amsterdam. 

 

Bekijk alle evenementen

Aidsfonds, Amsterdam, Nederland, Magere Brug, hiv en aids, aidsbestrijding

Aidsfonds gebruikt cookies om de website goed te laten functioneren, webverkeer (geanonimiseerd) te analyseren, socialmedia-filmpjes en -posts te tonen en gericht te kunnen adverteren. Je geeft toestemming voor deze cookies door op accepteren te klikken. Ben je niet akkoord, wijzig dan je voorkeuren. Meer informatie