Aidsfonds steunt herdenkingssteen voor Timothy Brown

Om Timothy Ray Brown te eren komt er een herdenkingsrotsblok in het National AIDS Memorial Grove in San Francisco, en een plaquette op een bankje in zijn woonplaats Palm Springs. Aidsfonds draagt hieraan bij. Timothy was de eerste persoon die genas van hiv. Hij zette zich de rest van zijn leven in voor de zoektocht naar hiv-genezing voor iedereen. 

12 maart 2021

Een aantal non-profit organisaties zetten in februari een campagne op om fondsen te werven voor de herdenkingssteen. Gisteren, op de dag dat Timothy 55 jaar zou zijn geworden, werd het doelbedrag gehaald.

The Berlin Patient

Timothy Ray Brown stierf in september vorig jaar, nadat de leukemie waar hij eerder van genezen was, terugkeerde. In 2007 onderging hij een stamceltransplantatie. Een zeer zware en risicovolle manier om hem te genezen van leukemie. De arts gebruikte daarbij donorcellen die immuun zijn voor hiv, in de hoop dat ook zijn hiv zou genezen. Dat gebeurde: na uitgebreid onderzoek werd Brown, bekend als ‘the Berlin patient’, in 2009 ook genezen verklaard van hiv. 

 

In de tijd daarna trad hij in de openbaarheid. Hij deed mee aan veel – soms zeer ingrijpende - onderzoeken, en sprak in de media en op evenementen om mensen met hiv hoop te geven en wetenschappers te motiveren in hun onderzoek. "De manier waarop ik ben genezen, gun je niemand,” zei hij. “Maar er moéten andere manieren zijn en die moeten gevonden worden."

 

Onderzoek

Hij inspireerde ook de oprichting van het mede door Aidsfonds gefinancierde IciStem, een studie om het potentieel voor hiv-genezing door stamceltransplantatie te onderzoeken. Vorig jaar werd bekend gemaakt dat nog twee personen op eenzelfde manier als Brown zijn genezen van hiv.  Daardoor weten we voor het eerst dat de genezing van Brown geen toevalstreffer is, maar een herhaalbaar succes. Onderzoekers blijven zich inzetten om een geneesmiddel te vinden dat minder ingrijpend is.

Timothy is nooit meer positief getest op hiv. Zijn leukemie viel vorig jaar echter terug en Timothy stierf op 29 september 2020. Hij was 54.

Test Test

Help mee de droom waar te maken

Genezing... dat is de ultieme droom van miljoenen mensen die met hiv leven. Wij hebben aids zien komen. Wij willen het ook zien gaan. Help je mee met een donatie voor veelbelovend onderzoek?

help mee

Aidsfonds gebruikt cookies om de website goed te laten functioneren, webverkeer (geanonimiseerd) te analyseren, socialmedia-filmpjes en -posts te tonen en gericht te kunnen adverteren. Je geeft toestemming voor deze cookies door op accepteren te klikken. Ben je niet akkoord, wijzig dan je voorkeuren. Meer informatie