Amsterdamse wetenschappers ontdekken ‘biologische hiv-versnipperaar’

Onderzoekers van het AMC hebben een eiwit ontdekt dat hiv-infectie kan tegenhouden. Bepaalde huidcellen gebruiken dit eiwit om te voorkomen dat hiv het lichaam binnendringt. Het was al bekend dat de cellen hiv kunnen tegenhouden, maar dankzij deze ontdekking weten we nu ook hoe ze dat doen. Het gevonden eiwit haalt hiv als het ware door een biologische versnipperaar, aldus de onderzoekers. Aidsfonds heeft financieel aan dit onderzoek bijgedragen.

Het proces waarmee de cel hiv versnippert, heet autofagie. Juist dit proces was dit jaar het onderwerp van de Nobelprijs voor Geneeskunde. Autofagie ruimt overbodige cel-onderdelen op en het AMC-onderzoeksteam laat nu zien dat dit proces ook effectief is tegen hiv.

Volgens onderzoekers dr. Carla Ribeiro en prof. Theo Geijtenbeek gaat het om een puur wetenschappelijke doorbraak, die op lange termijn kan leiden tot een therapie waarbij ook andere lichaamscellen hiv kunnen vernietigen. De onderzoekers benadrukken dat meer onderzoek nodig is om zulke therapieën te ontwikkelen. De nieuwe kennis kan niet alleen preventief worden ingezet maar ook om hiv te vernietigen nadat iemand is geïnfecteerd geraakt.

Het eiwit zit namelijk in alle cellen van het lichaam, maar alleen in de Langerhanscellen in het slijmvlies is het effectief tegen hiv. De onderzoekers publiceren hun bevindingen in het vooraanstaande tijdschrift Nature. Ze beschrijven in hun artikel dat ze het autofagie-proces nu al in andere cellen aan kunnen zetten zodat deze niet meer vatbaar zijn voor hiv.

Professor dr. Theo Geijtenbeek, lid van de wetenschappelijke adviesraad van Aidsfonds: ‘Aidsfonds is voor onderzoek zoals dit een ongelofelijk belangrijke partner. Er leven meer dan 37 miljoen mensen met hiv in de wereld en elk jaar komen er ruim 2 miljoen nieuwe infecties bij. Het is daarom van levensbelang om te blijven investeren in onderzoek dat kan leiden tot genezing of een definitieve manier om hiv te voorkomen.’

Lees meer over Aidsfonds en wetenschappelijk onderzoek.

Aidsfonds gebruikt cookies om de website goed te laten functioneren, webverkeer (geanonimiseerd) te analyseren, socialmedia-filmpjes en -posts te tonen en gericht te kunnen adverteren. Je geeft toestemming voor deze cookies door op accepteren te klikken. Ben je niet akkoord, wijzig dan je voorkeuren. Meer informatie