Artsen roepen minister op PrEP te vergoeden

Artsen en verpleegkundigen werkzaam in de Centra Seksuele Gezondheid (CSG) roepen minister Bruins op om de hiv-preventiepil PrEP en de zorg die daarbij hoort, zo spoedig mogelijk te vergoeden.  Zij doen hun dringende oproep in een open brief aan de minister van volksgezondheid.

14 juni 2018

”De oproep van de artsen sluit aan bij het advies van de Gezondheidsraad van 27 maart j.l. om de hiv-preventiepil PrEP, ook in Nederland te vergoeden. Minister Bruins moet dringend een besluit nemen.  Elke dag komen er hiv-infecties bij die voorkomen hadden kunnen worden met PrEP,” zegt Louise van Deth, directeur Aidsfonds-Soa Aids Nederland

Artsen en verpleegkundigen steunen advies Gezondheidsraad 

De artsen Maatschappij & Gezondheid en verpleegkundigen werkzaam in de seksuele gezondheidszorg zeggen het advies van de Gezondheidsraad volledig te ondersteunen. Ook zij stellen dat PrEP aangeboden moet worden aan alle potentiële gebruikers met een verhoogd risico op hiv.

Artsen werkzaam in de Centra Seksuele Gezondheid bij de GGD, diagnosticeren hiv-infecties bij cliënten bij wie consistent condoomgebruik niet altijd lukt. Dit zijn vooral mannen die seks hebben met mannen. Een groot deel van die infecties is bovendien recent: van de mannen, bij wie in de afgelopen twee jaar hiv werd vastgesteld, had één op de twee personen dit in de zes maanden daarvoor opgelopen. Deze infecties hadden voorkomen kunnen worden door PrEP-gebruik, zo melden de artsen in hun brief aan de minister.  Landelijk wordt een derde van de hiv-infecties vastgesteld bij de Centra Seksuele Gezondheid bij de GGD.

Geïntegreerde aanpak PrEP-verstrekking

De Gezondheidsraad is in haar advies voorstander van een geïntegreerde aanpak van PrEP-verstrekking aan de juiste doelgroep waarbij goede medische begeleiding en monitoring gewaarborgd zijn.  Ook de artsen zijn ervan overtuigd dat PrEP-zorg een belangrijke stap is om het aantal hiv-infecties in Nederland drastisch te verminderen.

Lees de volledige open brief van de artsen aan de Minister van Volksgezondheid 

De wetenschap heeft al veel bereikt, maar er is nog geen geneesmiddel. Wetenschappers zijn er net als wij van overtuigd dat het gaat lukken om hiv te genezen. We hebben jouw steun nodig om nieuw Nederlands onderzoek te financieren! 

help mee

 

Onderzoek naar genezing van hiv en aids. Aidsfonds.

Aidsfonds gebruikt cookies om de website goed te laten functioneren, webverkeer (geanonimiseerd) te analyseren, socialmedia-filmpjes en -posts te tonen en gericht te kunnen adverteren. Je geeft toestemming voor deze cookies door op accepteren te klikken. Ben je niet akkoord, wijzig dan je voorkeuren. Meer informatie