Asielzoekers met hiv door opvangbeleid in gevaar

Artsen maken zich zorgen over een groep van 400 uitgeprocedeerde asielzoekers met hiv in Nederland. De kans bestaat dat zij door de versobering van het asielbeleid hun hiv-medicatie helemaal niet of niet goed kunnen nemen. “Wie zijn medicatie niet inneemt, kan de hiv-infectie doorgeven en is een gevaar voor zijn omgeving,” waarschuwt beleidsmedewerker Ronald Brands van het Aids Fonds.



De bezuinigingen op het opvangbeleid in Nederland hebben grote gevolgen voor uitgeprocedeerde asielzoekers met hiv. Dit schrijven het AD en het Parool afgelopen zaterdag. Voor deze groep van ongeveer 400 mensen betekent dit dat zij overdag op straat zwerven en hun hiv-medicatie niet goed kunnen innemen. Daarbij kan een gebrek aan geld en privacy ervoor zorgen dat ze hun medicatie helemaal niet innemen. “Dit is direct schadelijk voor hun eigen gezondheid en voor die van anderen”, zegt Brands van het Aids Fonds. “Wie geen hiv-remmers slikt kan ernstig ziek worden en aids krijgen en kan de hiv-infectie doorgeven. Wie hiv-medicijnen onregelmatig inneemt kan weer een resistent virus ontwikkelen, dat niet meer te behandelen is.”

In Nederland zijn er elk jaar ongeveer 1000 nieuwe hiv-infecties. Het Aids Fonds maakt zich al jaren sterk voor kwetsbare groepen met hiv in Nederland. Zo is in samenwerking met Stichting Humanitas in Rotterdam het MaatjesProject opgezet. Dit project begeleidt mensen onder andere tijdens ziekenhuis- en huisartsbezoeken. Op deze manier ondersteunt het Aids Fonds een kwetsbare groep, die het steeds zwaarder krijgt.

Aidsfonds gebruikt cookies om de website goed te laten functioneren, webverkeer (geanonimiseerd) te analyseren, socialmedia-filmpjes en -posts te tonen en gericht te kunnen adverteren. Je geeft toestemming voor deze cookies door op accepteren te klikken. Ben je niet akkoord, wijzig dan je voorkeuren. Meer informatie