Australiër is hiv-infectie de baas

Australische onderzoekers hebben een artikel geschreven over een man die zonder medicijnen zijn hiv-infectie overwonnen heeft. Hij raakte in 1981 geïnfecteerd met hiv, maar kreeg nooit ziekteverschijnselen. De onderzoekers zeggen dat de man op 5 punten enorm geluk heeft gehad. Dit unieke geval biedt daarmee nieuwe aanknopingspunten voor verder onderzoek, maar zal niet meteen tot een genezing voor meer mensen leiden.

20 juni 2019

Bloedtransfusie

De man, die in het onderzoek wordt aangeduid als patiënt C135, kreeg in 1981 een bloedtransfusie. De bloeddonor bleek geïnfecteerd met hiv. Pas in 1996, toen alle ontvangers van bloed van deze donor waren opgespoord, werd duidelijk dat C135 ook hiv had. Uit bloedonderzoek bleek dat zijn lichaam antistoffen tegen hiv had aangemaakt en dat zijn afweersysteem verzwakt was. Wel viel meteen op dat hiv zich veel minder snel vermenigvuldigde dan bij anderen.

5 keer geluk

De onderzoekers hebben de man sinds dat moment regelmatig onderzocht. En nu, ruim 20 jaar later, durven ze het aan om te zeggen dat hij mogelijk genezen is van hiv. Het is, zo zeggen ze, het gevolg van 5 gelukkige omstandigheden.  

 

Dit zorgde dat hij hiv overwon:

 1. De man was geïnfecteerd met een verzwakte variant van hiv. Doordat het virus een stukje DNA miste, kon het zich minder snel vermenigvuldigen.
 2. Een genmutatie CCR5 van de man zorgde dat hiv zijn cellen minder goed kon binnendringen.
 3. Het immuunsysteem van de man reageerde uitzonderlijk snel op de hiv-infectie.
 4. Doordat zijn afweercellen twee genen hebben die niet bij iedereen voorkomen, was de afweerreactie van de man bijzonder sterk en efficiënt.
 5. De reactie van de CD8-afweercellen was heel sterk. Daardoor konden de met hiv geïnfecteerde cellen gedood worden.

De combinatie van deze factoren heeft ervoor gezorgd dat de man zijn hiv-infectie kon overwinnen. Zijn afweerreactie op het virus was zo snel en efficiënt, dat het toch al verzwakte virus geen tijd had om aan het afweersysteem te ontsnappen.

Een stap richting genezing?

De grote vraag is nu, of dankzij deze ontdekking, meer mensen van hiv kunnen genezen. “Dat kan nog niet,” zegt Marein de Jong, expert wetenschappelijk onderzoek van Aidsfonds. “Wetenschappers zijn nog niet zo ver dat ze de 5 punten die bij deze man tot het overwinnen van hiv hebben geleid, allemaal kunnen beïnvloeden en kunnen toepassen om hiv te genezen. Maar het laat zien dat de combinatie van genetische kenmerken en de eigenschappen van het virus zo kunnen zijn dat genezing van hiv mogelijk is. En het bewijs dat iets kan, drijft onderzoekers door te zetten en ervan te leren, zodat we de droom van een breed toepasbare genezing kunnen waarmaken!”

Bron: http://www.aidsmap.com/page/3511496

Help mee de droom waar te maken

Aidsfonds zoekt mensen die net als wij geloven dat genezing van hiv mogelijk is en het Hiv Genezing Fonds 5 jaar willen steunen met een bijdrage van minimaal € 250 per jaar. Je blijft dan up to date over de voortgang van genezing en ontvangt 1 keer per jaar een uitnodiging voor een bijeenkomst met een onderzoeker. Steunen kan op de volgende manieren:

Ik ben al donateur van Aidsfonds

Graag investeer ik in het Hiv Genezing Fonds. Ik wil:

 1. een extra machtiging afsluiten naast mijn lopende machtiging →
 2. mijn bestaande machtiging omzetten →
 3. schenken met belastingvoordeel →
 4. meer weten over het Hiv Genezing Fonds. Neem contact op met Aidsfonds-medewerker Hannah Tans, via mail of telefoon

Ik ben nog geen donateur van Aidsfonds

Ik wil donateur van Aidsfonds worden en investeren in het Hiv Genezing Fonds. Ik wil:

 1. steunen door middel van een maandelijkse of jaarlijkse machtiging →
 2. schenken met belastingvoordeel →
 3. meer weten over het Hiv Genezing Fonds. Neem contact op met Aidsfonds-medewerker Hannah Tans, via mail of telefoon
We gebruiken cookies om webbezoek (geanonimiseerd) te analyseren om verbeteringen aan te brengen, content van sociale netwerken te tonen en gericht online te kunnen adverteren. Als je hiermee akkoord bent, hoef je je voorkeuren niet te wijzigen. Meer informatie