Clinton: Swaziland voorbeeld voor succesvolle aidsbestrijding

Tijdens de afsluiting van de internationale aidsconferentie AIDS 2018 in Amsterdam sprak Bill Clinton over het succes van MaxART. Een project in eSwatini (voormalig Swaziland), opgestart door Aidsfonds en de Clinton Health Access Initiative en mede mogelijk gemaakt door een bijdrage van de Postcode Loterij. Het succes: 44% minder nieuwe hiv-infecties in eSwatini sinds 2011.

27 juli 2018

De aanpak van het project richt zich op het testen van zoveel mogelijk mensen in eSwatini op hiv. Zodra iemand hiv blijkt te hebben krijgt diegene meteen hiv-remmers. En deze strategie heeft geleid tot bijna een halvering van het aantal nieuwe hiv-infecties. Een veelbelovend resultaat.

“Dankzij het partnerschap met Aidsfonds weten we dat we nog meer kunnen doen (...) om iedereen te bereiken die een test of behandeling nodig heeft.” 
-Bill Clinton

Hiv-testen en toegang tot medicatie

Dit resultaat laat zien hoe belangrijk hiv-testen en goede toegang tot medicatie zijn in de strijd tegen aids. Want je kunt hiv niet overgedragen als het virus onderdrukt is door hiv-remmers.

1 miljoen doden

In 2017 overleden nog steeds 1 miljoen mensen aan de gevolgen van aids, in Oost-Europa en Rusland neemt de hiv-epidemie toe en aids is nog steeds de nummer 1 doodsoorzaak onder jonge vrouwen wereldwijd. Door vrijwel iedereen in Swasiland te testen en zo nodig te behandelen realiseert Aidsfonds samen met de Nationale Postcode Loterij, het Clinton Health Access Initiative en het Ministerie van Gezondheidszorg in Swaziland een doorbraak in het voorkomen van nieuwe hiv-infecties. Het MaxART project in Swasiland is een hoopgevend voorbeeld voor andere landen. Clinton: “We zijn er nog niet, we moeten blijven volhouden.”

Bekijk een interview van Eva Jinek met Bill Clinton over de aidsbestrijding:

Aidsfonds gebruikt cookies om het bezoek (geanonimiseerd) te analyseren om verbeteringen aan te brengen. Indien je hiermee akkoord bent, hoef je je voorkeuren niet te wijzigen. Meer informatie