Bill Gates regelt hiv-medicatie in Afrika voor 75 dollar per jaar

Afgelopen week leverde Bill Gates een belangrijke bijdrage aan het doel om alle mensen met hiv te behandelen. Hij maakte een baanbrekende prijsafspraak met farmaceuten waardoor één van de nieuwste hiv-remmers in arme landen nu nog maar 75 dollar (63 euro) per persoon per jaar kost.

Als je leeft met hiv is het essentieel dat je elke dag hiv-remmers slikt. In veel landen is de overheid verantwoordelijk voor de inkoop van hiv-remmers. Het budget voor zorg verschilt per land en patenten zorgen ervoor dat farmaceuten zelf de prijs van hiv-remmers mogen bepalen. De Gates-foundation heeft nu met farmaceuten afgesproken dat zij garant staat voor de inkoop van een nog onbekende hoeveelheid hiv-remmers. In ruil hiervoor gaan farmaceuten deze hiv-remmers in 92 arme landen met een flinke korting aanbieden. Doordat de Gates-foundation garant staat is het voor de farmaceuten ook aantrekkelijker om de productie van de hiv-remmers te vergroten.

75 dollar

Wereldwijd zijn 36,7 miljoen mensen geïnfecteerd met hiv. Iets meer dan de helft hiervan krijgt hiv-medicatie. De prijs van 75 dollar per jaar is laag in vergelijking met de prijs in westerse landen. In Nederland liggen de kosten voor medicatie gemiddeld rond de 12.000 euro per persoon per jaar.

Oost-Europa

Aidsfonds zet zich in verschillende regio’s in tegen de negatieve effecten van patenten op medicijnprijzen. We vinden het schandalig dat winstmaken boven de gezondheid van mensen met hiv staat! Een van onze nieuwste projecten richt zich op de problemen met hiv-remmers in Oost-Europa. Daar is het overheidsbudget voor zorg vaak niet hoog genoeg en zijn patenten een groot probleem. We steunen lokale activisten die zich hard maken voor betaalbare hiv-medicatie voor iedereen.

Aidsfonds gebruikt cookies om de website goed te laten functioneren, webverkeer (geanonimiseerd) te analyseren, socialmedia-filmpjes en -posts te tonen en gericht te kunnen adverteren. Je geeft toestemming voor deze cookies door op accepteren te klikken. Ben je niet akkoord, wijzig dan je voorkeuren. Meer informatie