Blijft Zimbabwe homomannen uitsluiten van hiv-zorg?

Na 37 jaar breekt met het vertrek van Mugabe een nieuw tijdperk aan voor Zimbabwe. Mugabe was berucht om zijn harde aanpak van homo’s. Onder zijn bewind werd homoseksualiteit zelfs strafbaar. Met ernstige gevolgen voor de aidsbestrijding. Wat betekent Mugabes afzetting voor homomannen met hiv? We vroegen het aan Sylvester uit Zimbabwe, die zich hard maakt voor de gezondheid van homomannen in zijn land. 

Homoseksualiteit als politiek instrument
Mugabe noemt homo’s slechter dan varkens, geiten en vogels. Al sinds begin jaren ’90 voert hij campagne tegen lesbiennes, homomannen, biseksuelen en transgenders (LHBT). Sylvester: “Homoseksualiteit wordt hier al jaren ingezet als politiek instrument. Niet alleen door Mugabe, maar ook door andere politici die zijn voorbeeld volgen. Zij gebruiken het onderwerp om de aandacht af te leiden van andere zaken. En ze maken hun politieke tegenstanders uit voor homo om stemmen te winnen.“ 

Anti-homo campagne in Zimbabwe

Buitengesloten van zorg
In Zimbabwe heeft naar schatting 14% van de homomannen hiv. Sylvester: “Homomannen moeten hier voor hun eigen veiligheid in de kast blijven. Daardoor worden ze niet bereikt met voorlichting, en durven ze zich niet te laten testen op hiv. Degenen die dat wel doen, worden als uitschot behandeld in het ziekenhuis, áls ze al behandeld worden. De negatieve houding ten opzichte van homoseksualiteit is diep geworteld. Religie en cultuur spelen een belangrijke rol. Dat verandert niet zomaar met het vertrek van Mugabe. Er is nog een lange weg te gaan.”

Opstaan tegen onrecht
Aidsfonds vindt dat iedereen recht heeft op zorg. Als we onrecht en ongelijkheid niet aanpakken, blijven mensen buitengesloten van levensreddende zorg en zal het aantal mensen met hiv verder toenemen. Samen met Sylvester en andere lokale activisten zorgen we ervoor dat mensen die kwetsbaar zijn voor hiv wél voorlichting krijgen en trainen we artsen en verpleegkundigen zodat zij zonder vooroordelen de best mogelijke zorg geven.

Aidsfonds gebruikt cookies om de website goed te laten functioneren, webverkeer (geanonimiseerd) te analyseren, socialmedia-filmpjes en -posts te tonen en gericht te kunnen adverteren. Je geeft toestemming voor deze cookies door op accepteren te klikken. Ben je niet akkoord, wijzig dan je voorkeuren. Meer informatie