Britse leeft 30 jaar met hiv zonder het te weten

Vorige week kwam de Britse Vanessa Roberts in het nieuws toen bleek dat zij al dertig jaar met hiv leeft zonder dit te weten.



De BBC meldt dat mensen in het Verenigd Koninkrijk te laat worden gediagnostiseerd met hiv, omdat ziekenhuizen en huisartspraktijken onvoldoende testen op hiv. Van de circa 100.000 mensen met hiv in het Verenigd Koninkrijk, weet naar schatting 17 procent niet dat hij of zij hiv heeft.

In Nederland leven ongeveer 22.100 mensen met hiv.  2.700 van hen weet niet of hij of zij hiv heeft. Mensen laten zich steeds minder vaak testen op soa’s, met als gevolg dat men langer met een infectie rondloopt en daardoor mogelijk anderen infecteert. 

Door gebrek aan kennis over de voordelen van vroegbehandelen, toegankelijkheid van testlocaties en de kosten van het testen laten mensen zich niet testen. Daarom werd vorig jaar door het H-team in samenwerking met het Aids Fonds de eerste hiv-testweek georganiseerd in Amsterdam. Tijdens de testweek werden laagdrempelige en gratis testmogelijkheden aangeboden. Er was ook een supersneltest, waar met één druppel bloed binnen één minuut een hiv-test kon worden uitgevoerd.

Ook dit jaar is er weer een hiv-testweek van 27 november tot 4 december. Op deze manier draag het Aids Fonds bij aan het opsporen en verminderen van hiv-infecties in Nederland.

Aidsfonds gebruikt cookies om de website goed te laten functioneren, webverkeer (geanonimiseerd) te analyseren, socialmedia-filmpjes en -posts te tonen en gericht te kunnen adverteren. Je geeft toestemming voor deze cookies door op accepteren te klikken. Ben je niet akkoord, wijzig dan je voorkeuren. Meer informatie