Combi tbc- en hiv-infectie neemt fors toe in Europa

Het aantal mensen dat zowel een hiv- als een tuberculose-infectie (tbc) heeft is de afgelopen vijf jaar dramatisch toegenomen in Europa, met wel 40%. Dit staat in schril contrast met een algehele afname van het aantal patiënten met tbc in de jaren 2011 tot 2015.

Gecombineerde infectie
Mensen met hiv zijn bijzonder kwetsbaar voor een tuberculose-infectie. Het is onder hen zelfs de belangrijkste doodsoorzaak. In alle 53 landen van de gehele Europese regio is het aantal slachtoffers met hiv/tbc de afgelopen vijf jaar gestegen van 5,5% (2011) naar 9% (2015). De stijging is geconcentreerd in Oost- en Centraal Europa, en dan met name in Rusland. Dat maakt de Wereldgezondheidsorganisatie Europa (WHO Europe) en het European Centre for Disease Prevention and Control (ECDC) bekend op deze Wereld Tuberculose Dag.

Eén op de drie mensen met hiv weet niet dat hij ook tbc heeft"

We weten dat de aidsbestrijding in die regio sterk tekort schiet, dus ook de screening op tbc”, reageert Louise van Deth, directeur van Aidsfonds-Soa Aids Nederland. “Eén op de drie mensen met hiv weet niet dat hij ook tbc heeft. Dat verkleint de kansen om te genezen en  zorgt ook voor een verdere verspreiding van deze ziekte. Het consequent testen van alle mensen met hiv op tbc en ook omgekeerd, is de enige manier om beide epidemieën te stoppen.”

Tuberculose
Tbc is samen met aids één van de meest dodelijke infectieziektes ter wereld. Elke dag sterven er wereldwijd bijna 5.000 mensen aan tbc. Dat is te voorkomen, want het is goed te behandelen en te genezen. De internationale inspanningen zijn er daarom op gericht om tbc sneller op te sporen en te behandelen.

"Elke dag sterven er wereldwijd bijna 5.000 mensen aan tbc"

Nederland
Hoewel de verspreiding van tbc in Nederland goed onder controle is, is het aantal nieuwe infecties hier niet afgenomen. Volgens deze week gepubliceerde cijfers van het RIVM is hier sprake van een lichte stijging: het afgelopen jaar waren er 889 tbc-patiënten, dat is 3% meer dan in 2015 toen er 861 patiënten waren, en 9% meer dan in 2014 met 815 patiënten. De verklaring hiervoor is eenvoudig: in een tijd waarin mensen migreren en over de hele wereld reizen, kan juist tbc makkelijk en ongemerkt over de grenzen heen meegenomen worden.

Meer informatie over tbc vind je op de website van het Tuberculosefonds.

Aidsfonds gebruikt cookies om de website goed te laten functioneren, webverkeer (geanonimiseerd) te analyseren, socialmedia-filmpjes en -posts te tonen en gericht te kunnen adverteren. Je geeft toestemming voor deze cookies door op accepteren te klikken. Ben je niet akkoord, wijzig dan je voorkeuren. Meer informatie