Combinatietherapie ook voor de genezing van hiv?

Sinds 1996 kunnen we mensen met hiv behandelen met combinatietherapie. Nieuw onderzoek wijst uit dat het gecombineerd toedienen van twee verschillende medicijnen zelfs zo effectief kan zijn, dat verdere medicatie niet meer nodig is. Een hoopgevend resultaat in de zoektocht naar genezing.

15 maart 2018

Dit is bekend gemaakt op de 25ste wetenschappelijke conferentie in Boston, Conference on Retroviruses and Opportunistic Infections (CROI), die deze week plaatsvindt. Elk jaar worden op dit congres de laatste en nieuwste ontwikkelingen gedeeld, op het gebied van hiv-genezing.

Groeiend wetenschappelijk in hiv-genezing

Een Amerikaanse studie laat zien dat hiv door de combinatie van de twee specifieke middelen effectief wordt onderdrukt. Hierdoor is mogelijk tot 6 maanden lang geen verdere hiv-medicatie meer nodig.

Dit onderzoek is hoopgevend en het past bij het groeiend wetenschappelijk besef dat hiv mogelijk pas te genezen is door een combinatie van verschillende methodes. De Amerikaanse onderzoekers zelf zijn nog uiterst voorzichtig over hun bevindingen en beklemtonen dat een op mensen toepasbare genezing er nog lang niet is. “Hoewel de weg nog lang is naar een hiv-genezing, is met deze studie toch duidelijk geworden welke strategie we moeten volgen: niet één middel, maar het combineren van middelen kan effectief zijn. Op deze weg moeten we verder”, zegt Dr. Barouch, directeur van het research centrum, Center for Virology and Vaccine Research, in Boston.

 

Nederlands aidsonderzoek heeft bijgedragen aan belangrijke doorbraken in de aidsbestrijding. Zo financierde Aidsfonds al in 1989 het eerst onderzoek naar combinatietherapie. Ons ultieme doel is om hiv uiteindelijk te genezen. Daarom werft Aidsfonds de komende vier jaar 10 miljoen euro voor veelbelovend onderzoek. 
Maak genezing mogelijk.

Aidsfonds gebruikt cookies om de website goed te laten functioneren, webverkeer (geanonimiseerd) te analyseren, socialmedia-filmpjes en -posts te tonen en gericht te kunnen adverteren. Je geeft toestemming voor deze cookies door op accepteren te klikken. Ben je niet akkoord, wijzig dan je voorkeuren. Meer informatie