Conchita Wurst gechanteerd vanwege hiv

De Oostenrijkse zangeres Conchita Wurst heeft bekend gemaakt al jaren met hiv te leven. Wurst maakte haar status maandag noodgedwongen bekend omdat ze er door een ex-vriend mee werd gechanteerd.

16 april 2018

De winnares van het Eurovisiesongfestival van 2014 laat in een verklaring op Instagram weten dat ze liever zelf aan het grote publiek bekend maakt dat ze hiv heeft dan dat een derde dat doet. Aidsfonds is geschokt dat Conchita op deze manier is gedwongen om haar hiv-status publiekelijk bekend te maken. Wij hopen dat haar moedige verklaring bijdraagt aan de acceptatie van mensen die leven met hiv.  

Niet meetbaar = Niet overdraagbaar

Conchita: "Sinds mijn diagnose ben ik onder medische behandeling. Hierdoor zijn de hiv-waarden in mijn bloed al jaren niet meetbaar en kan ik het virus dus niet doorgeven aan anderen." Het is wetenschappelijk bewezen dat je hiv niet kunt overdragen op anderen als je succesvol wordt behandeld met de combinatietherapie en daardoor een niet meetbare 'viral load' (hoeveelheid hiv in je lichaam) hebt. Dit noemen wij N=N, ofwel Niet meetbaar = Niet overdraagbaar. 

Stigma 

Conchita zegt zich vanaf nu te willen inzetten tegen stigmatisering van mensen die leven met hiv. Ook in Nederland hebben mensen met hiv te maken met stigma en discriminatie. Daarom steunt Aidsfonds de Million Positive Faces campagne van de Hiv Vereniging. 

❤️ #loveislove @budapestpride @budapestpark #theunstoppables Wearing @missoni

A post shared by conchita (@conchitawurst) on Jul 7, 2018 at 10:22am PDT

Aidsfonds strijdt al jaren tegen stigma en discriminatie van mensen die leven met hiv in Nederland en daarbuiten.

Strijd mee!

 

Aidsfonds, Amsterdam, Nederland, hiv en aids, aidsbestrijding

Aidsfonds gebruikt cookies om het bezoek (geanonimiseerd) te analyseren om verbeteringen aan te brengen. Indien je hiermee akkoord bent, hoef je je voorkeuren niet te wijzigen. Meer informatie