Condooms verboden in de gevangenis

In de Chitipa gevangenis in Malawi verblijven ruim 500 gedetineerden. Ze zijn allemaal jong, tussen de 15 en 25 jaar, en 1 op de 9 gevangenen heeft hiv. Condooms zijn in de gevangenis verboden en hiv-medicatie en -zorg zijn niet beschikbaar. De kans dat nog veel meer mensen hiv krijgen is dus groot. Aidsfonds brengt daar verandering in.

Ook veilig buiten de gevangenis 
Om te voorkomen dat hiv zich verder verspreidt, is het belangrijk dat de gevangenen weten hoe ze zichzelf en anderen kunnen beschermen. Ook als ze straks weer thuis zijn. Helaas zijn in de Chitipa gevangenis condooms officieel verboden! Lastig dus om de leiding ervan te overtuigen dat ze deze wel moeten aanbieden. 

Kennis over hiv delen
Om het beleid te veranderen,  organiseerden we een workshop voor onder meer de gevangenisbewaarders. Dat was een succes! Het zorgde voor meer begrip en medewerking. Eén van de bewakers is nu aangesteld als hiv-/aids-coördinator. Ook zijn tien gedetineerden opgeleid. Zij delen hun opgedane kennis over hiv en aids met medegevangenen. Daarnaast testten we 198 gedetineerden op hiv, schreven de 23 jongeren die hiv-positief bleken levensreddende medicijnen voor en deelden 3060 condooms uit.

Dichterbij het einde van aids
Alle 532 gevangenen weten nu voor de rest van hun leven hoe ze zichzelf en anderen kunnen beschermen tegen hiv. Nu de gevangenisleiding  van Chitipa deze methode goedgekeurd heeft, kijken we of ook andere gevangenissen aan aidsbestrijding willen doen. We beschermen op die manier niet alleen de gevangenen zelf, maar ook hun omgeving. Op deze manier komen we weer een stap dichterbij het einde van aids.

Aidsfonds gebruikt cookies om de website goed te laten functioneren, webverkeer (geanonimiseerd) te analyseren, socialmedia-filmpjes en -posts te tonen en gericht te kunnen adverteren. Je geeft toestemming voor deze cookies door op accepteren te klikken. Ben je niet akkoord, wijzig dan je voorkeuren. Meer informatie