Weer zes nieuwe hiv-onderzoeken dankzij donateurs

Dankzij de bijdragen van Aidsfonds-donateurs kunnen maar liefst zes nieuwe wetenschappelijke hiv-onderzoeken worden gefinancierd. In totaal gaat er €1.378.452 naar deze kwalitatief hoogstaande en innovatieve projecten.

De uitgekozen projecten zijn heel divers: van een onderzoek naar genezing tot een onderzoek naar hiv-netwerken op de Nederlandse Antillen. Met het financieren van deze projecten hopen we weer stappen dichter bij ons einddoel te komen: een wereld zonder aids. Dit zijn de zes onderzoeken die in 2017 zijn toegekend:
(klik op de titel van elk onderzoek voor uitgebreide uitleg en info)

Genezing door gentherapie

Gezonde cellen van mensen met hiv zodanig aanpassen dat ze ongevoelig worden voor een hiv-infectie. Dat is de focus van het nieuwe onderzoek van professor Ben Berkhout van het AMC in Amsterdam.

 

Op zoek naar nieuwe doelwitten

Onderzoek naar de variaties in de afweersystemen van mensen met hiv geeft meer inzicht in de verschillen. Dit inzicht kan helpen bij het vinden van een nieuwe hiv-behandeling of –genezing.

 

Migranten met hiv sneller opsporen

Het AMC in Amsterdam gaat onderzoek doen naar de oorsprong van het hiv-virus onder migranten. Als we achterhalen waar de infecties worden opgelopen, dan kunnen we op de juiste plekken gaan testen op hiv en vervolgens meteen behandelen.

 

Betere hiv-service voor sekswerkers in Zimbabwe

Betere hiv-behandeling en -preventie voor sekswerkers kan alleen als de specifieke behoeftes en risico's van hen in kaart worden gebracht. Dr. Hontelez gaat samen met lokale sekswerkersorganisaties en homoactivisten hier onderzoek naar doen.

Onderbouwen Nederlandse drugsaanpak

Is er een afname in het aantal hiv-infecties door de Nederlandse aanpak? Professor dr. Maria Prins van de GGD gaat onderzoeken of hier een oorzakelijk verband is.

 

Hiv-verspreidingsroutes op Nederlandse Antillen 

In de Nederlandse Antillen leven procentueel meer mensen met hiv dan in Nederland. Dr. Anne Wensing van het Universiteir Medisch Centrum gaat samen met collega's naar de Caraïben om de factoren vast te stellen.

Meer weten over hoe we samenwerken met andere onderzoekers? Op deze pagina vind je meer informatie over Aidsfonds-projecten en wetenschappelijk onderzoek.

Aidsfonds gebruikt cookies om de website goed te laten functioneren, webverkeer (geanonimiseerd) te analyseren, socialmedia-filmpjes en -posts te tonen en gericht te kunnen adverteren. Je geeft toestemming voor deze cookies door op accepteren te klikken. Ben je niet akkoord, wijzig dan je voorkeuren. Meer informatie