De 11 mooiste resultaten uit 2018

Een wereld zonder aids. We zijn er nog niet, maar we komen steeds dichterbij. Dankzij onze donateurs en partners hebben we met onze wereldwijde projecten prachtige resultaten behaald. Een volledig overzicht van de stand van zaken en resultaten lees je in het jaarmagazine. Wij maakte een selectie van 11 mooie resultaten uit 2018: 

31 mei 2019

Op weg naar 0

In 2018 kregen 749 mensen een hiv-diagnose. Het doel van Aidsfonds - Soa Aids Nederland is om van Nederland het eerste land ter wereld te maken met 0 nieuwe hiv-infecties. Om dit doel te behalen moet preventie beter, testen moet sneller en het stigma op hiv moet naar beneden. Dankzij onze donateurs werden er zes innovatieve projecten gestart die nieuwe hiv-infecties kunnen voorkomen. Zoals betere toegankelijkheid van de hiv-preventiepil PrEP, het trainen van alerte zorgverleners en informele zorg voor mensen met hiv.

PrEP goedkoper

Elke dag krijgen nog twee mensen in Nederland te horen dat ze hiv hebben. PrEP kan jaarlijks vele nieuwe hiv-infecties in Nederland voorkomen. De hiv-preventiepil PrEP kostte voorheen € 500,- per maand, inmiddels kost PrEP minimaal € 39,-per maand. Mede dankzij onze jarenlange lobby, stemde de minister van Volksgezondheid eindelijk in met het verstrekken van PrEP. 

Gezondheidsondernemers

Vrouwen met een eigen inkomen hebben meer opties en onafhankelijkheid en kunnen zichzelf beter beschermen tegen hiv. Daarom trainden we in Oeganda en Kenia jonge vrouwen om als 'gezonde ondernemers' een mobiele drogisterij te starten. Hiermee werden deze vrouwen niet alleen financieel onafhankelijk ze geven ook voorlichting en delen condooms uit. 2.000 door Aidsfonds getrainde gezondheidsondernemers zijn actief in Kenia en Oeganda. In totaal lieten zij 152.419 voorlichtingsvideo's zien en deelden ze 885.000 condooms uit.

"We hebben veel bereikt in de strijd tegen aids. Maar die  vooruitgang loopt gevaar als we denken dat we nu klaar zijn."

- Prins Harry

Later trouwen

Door een sterke lobby van onze partners in Indonesië is 1 omstreden wet in 2018 aangepast. De leeftijd waarop vrouwen mogen trouwen is verhoogd van 16 naar 18 jaar. Hierdoor kunnen zij betere keuzes maken op seksueel gebied.

Hulp voor kwetsbare groepen

In Rusland en omringende landen loopt de hiv-zorg en aidsbestrijding ver achter op andere regio’s. Daarom werd er in deze regio een  innovatief project gestart. Hiermee bereiken we 150.000 homomannen en sekswerkers in Kirgizië, Oekraïne en Rusland en geven hen toegang tot hiv-preventie, -testen en -zorg. 

Toekomst voor kinderen met hiv

Een groot deel van de kinderen met hiv in landen als Oeganda wordt geboren in op het platteland en daar grootgebracht en verzorgd. Omdat ze niet direct gezondheidsproblemen hebben, zijn ze niet in beeld bij een gezondheidscentrum en weet niemand dat ze hiv hebben. Totdat het te laat is. Aidsfonds traint daarom lokale gezondheidswerkers die naar deze kinderen op zoek gaan, ze testen en doorsturen naar een kliniek waar ze hiv-zorg krijgen. In Oeganda werden 1.459 kinderen onder de 14 jaar doorverwezen naar een hiv-kliniek. Vanwege het succes is het project ook gestart in Zimbabwe en zal het ook uitbreiden naar andere Afrikaanse landen. 

Betaalbare hiv-remmers

Iedereen heeft recht op medicijnen. Toch krijgen 15 miljoen mensen met hiv die nog niet. Dit komt o.a. door te hoge medicijnprijzen vanwege bijvoorbeeld patenten. Aidsfonds komt daarom in actie. We vechten patenten aan en doen onderzoek om regeringen te laten zien hoevéél ze te veel betalen voor hiv-medicijnen. In 26 landen zorgden we dat medicijnen betaalbaar zijn en blijven voor mensen met hiv. 

De dag dat dat we hiv kunnen genezen, komt stap voor stap dichterbij. Dankzij onze donateurs kunnen we een stroomversnelling creëren, op weg naar genezing van hiv.’

- Marein de Jong, adviseur wetenschappelijk onderzoek Aidsfonds

Op weg naar hiv-genezing

Aidsfonds initieert en faciliteert NL4Cure, een samenwerkingsverband tussen Aidsfonds, wetenschappers, zorgverleners en mensen die leven met hiv. Zo brengen we unieke denkkracht bij elkaar om de kans op een doorbraak te vergroten en hiv-genezing te versnellen. 

Nieuw onderzoek


Dankzij donateurs van Aidsfonds maakten we 5 wetenschappelijke onderzoeken mogelijk. Met deze veel belovende onderzoeken wordt door Nederlandse wetenschappers gezocht naar een middel en/of een manier waarop hiv te genezen is. Hiermee komt de dag waarop hiv te genezen is dichterbij. 

Aidsbestrijding in het nieuws

Je kon er niet omheen: de internationale aidsconferentie AIDS2018 werd vorig jaar juli in Amsterdam gehouden. Een week lang stond ons land in teken van de internationale aidsbestrijding. Met meer dan 300 artikelen in alle landelijke dagbladen, tijdschriften en online kanalen en tv-items in onder andere Jinek, Nieuwsuur en NOS bereikten we miljoenen mensen. De boodschap was helder: Aids is niet voorbij.

Universele Verklaring van de Liefde

28.000 Nederlanders tekenden onze Universele Verklaring van de Liefde en deelden onze oproep om alle liefdes te beschermen tegen hiv en aids, zonder enige uitzondering.


Uiteraard verzetten wij al dit werk niet alleen, maar samen met partners, gemeenschappen, wetenschappers, mensen die leven met hiv, politici, vrijwilligers en natuurlijk dankzij onze donateurs. Dank jullie wel! 

- Mark Vermeulen, directeur Aidsfonds

Jaarmagazine

Ben je benieuwd naar een volledig overzicht van de stand van zaken en de resultaten? Lees dan het jaarmagazine. 

jaarmagazine

Aidsfonds gebruikt cookies om de website goed te laten functioneren, webverkeer (geanonimiseerd) te analyseren, socialmedia-filmpjes en -posts te tonen en gericht te kunnen adverteren. Je geeft toestemming voor deze cookies door op accepteren te klikken. Ben je niet akkoord, wijzig dan je voorkeuren. Meer informatie