Dit hebben we samen bereikt in 2023

Aidsfonds is er voor iedereen die met hiv en aids te maken heeft. In Nederland én daarbuiten. Ongeacht van wie je houdt, waar je woont, welke kleur je huid is of wie je bent. Want iedereen heeft recht op zorg. Ook in 2023 hebben we met jouw steun weer echt impact kunnen maken. We delen graag wat hoogtepunten van wat we samen hebben bereikt:

20 december 2023

Levensreddende hiv-zorg voor weeskinderen 

Tijdens onze digitale collecteweek kwamen we samen in actie voor weeskinderen met hiv in Zuid-Afrika. Donateurs en andere vrienden van Aidsfonds haalden gezamenlijk €13.591 op om zoveel mogelijk kinderen te testen op hiv en te voorzien van levensreddende behandeling.

Petitie tegen anti-lhbtiq-wetgeving

In mei stemde President Museveni van Oeganda in met een nieuwe antihomowet. Het aantal landen met dit soort wetten groeit. In deze landen is het aantal homomannen met hiv vijf keer hoger dan in landen zonder zulke wetten. Daarom startten we een petitie. Zo’n 80.000 donateurs en andere betrokken Nederlanders ondertekenden onze petitie.

 

Baanbrekend hiv-genezingsonderzoek

Onderzoek naar hiv-genezing is doorgaans gericht op het rijke deel van de wereld. Maar het hiv-virus kent andere varianten in Afrika dan in het Westen. Daarom starten we een unieke samenwerking tussen onderzoekers uit Nederland en uit Zuid-Afrika, Zambia en Oeganda. Doel: een geneesmiddel vinden vóór iedereen, overal ter wereld.

Hulp voor Oekraïense vluchtelingen met hiv

Met steun van onze trouwe donateurs én met donaties aan Giro555 ondersteunden we Oekraïners met hiv die door de oorlog op de vlucht zijn. Dat blijft hard nodig. In Oekraïne, Slowakije en Polen gaven onze lokale hulpverleners psychische hulp, toegang tot medicijnen en basisbenodigdheden.

Lhbtiq+-vriendelijke hiv-zorg voor jongeren in Indonesië

Lhbtiq+-jongeren worden vaak gediscrimineerd en gecriminaliseerd. Daarom zijn we vorig jaar -met succes - in drie Indonesische steden begonnen met aidsbestrijdingsprojecten, waarbij 100 hiv-servicepunten jeugd- en lhbti+-vriendelijk worden gemaakt.

Aantal hiv-infecties in Amsterdam historisch laag

Sinds 2010 is het aantal hiv-infecties in Amsterdam met 95% afgenomen, en daarmee nadert de hoofdstad 0 nieuwe infecties. In 2022 liepen, mede dankzij onze lobby voor hiv-preventiepil PrEP, naar schatting nog maar 9 mensen in Amsterdam hiv op. Amsterdam heeft laten zien dat het kan, op naar de rest van de wereld!

Nieuw project voor tienermoeders

We startten met onze partners in Oeganda een nieuw project. Het doel: in de komende drie jaar duizenden jonge moeders en kinderen met hiv of kwetsbaar voor hiv vinden, testen en zo nodig behandelen. Zodat ze een gezonde toekomst tegemoet gaan.

Briljante Breinen

Het tv-programma Briljante Breinen stond zondag 20 augustus in het teken van hiv-onderzoeker Anne Wensing. De Utrechtse wetenschapper, die wereldwijd naam maakte toen in 2019 bekend werd dat zij en haar team twee mensen hadden genezen van hiv, vertelt onder meer over haar motivatie, haar projecten en de stand van zaken op hiv-genezingsgebied.

Steun voor jongeren met hiv dankzij innovatieve app

Veel vaker dan volwassenen stoppen jongeren met hiv hun behandeling, uit schaamte of onwetendheid. Met onze partner in Malawi ontwierpen we een app die jongeren helpt om mentaal en fysiek gezond te blijven.

"Samen konden we voorkomen dat geliefden hun partner verloren, kinderen wees werden of ouders hun kind verloren. Jouw steun was en ís onmisbaar. Daarvoor wil ik je namens alle collega’s heel hartelijk danken!"

- Mark Vermeulen, directeur Aidsfonds

 

Aidsfonds gebruikt cookies om de website goed te laten functioneren, webverkeer (geanonimiseerd) te analyseren, socialmedia-filmpjes en -posts te tonen en gericht te kunnen adverteren. Je geeft toestemming voor deze cookies door op accepteren te klikken. Ben je niet akkoord, wijzig dan je voorkeuren. Meer informatie