Dramatische groei hiv-epidemie in Rusland en Brazilië

Zuid-Afrika wist het aantal nieuwe hiv-infecties sinds 2010 te verminderen met 40 procent. Maar in andere grote landen neemt hiv opnieuw enorm toe. In Rusland zijn nieuwe hiv-infecties toegenomen met 29 procent en in Brazilië is de epidemie gegroeid met 22 procent sinds 2010. 

16 juli 2019

Dat is het verontrustende beeld dat de nieuwste cijfers over de hiv-epidemie van VN-organisatie UNAIDS laat zien: aids is nog lang niet de wereld uit.  Het rapport maakt voor het eerst duidelijk dat het afgesproken doel om een einde te maken aan aids, tegen 2030, niet gehaald zal worden.

Steeds meer mensen met hiv zijn op behandeling en steeds minder mensen sterven aan de gevolgen van aids. Maar wereldwijd neemt het aantal nieuwe hiv-infecties niet snel genoeg af. Mensen met hiv en risicogroepen worden steeds vaker ongelijk behandeld. Ook kampt de wereldwijde aidsbestrijding met grote tekorten in het beschikbare budget.

Hiv en aids in 2018

37,9 miljoen mensen met hiv
1,7 miljoen nieuwe infecties
23,3 miljoen mensen op behandeling
770.000 aidsdoden

Meer cijfers →

Falend beleid

"Het is schokkend dat er nog steeds zoveel nieuwe hiv-infecties bijkomen, terwijl er 23 miljoen mensen met hiv op behandeling zijn," zegt Mark Vermeulen, directeur van Aidsfonds. 

Behandeling is een effectieve vorm van preventie, want mensen met hiv die medicijnen nemen, geven het virus niet meer door.

"Het succes door doeltreffend optreden in het ene land wordt teniet gedaan door falend beleid in een ander land."

Mark Vermeulen, directeur Aidsfonds

"Het succes door doeltreffend optreden in het ene land wordt teniet gedaan door falend beleid in een ander land. Daar waar stigma en discriminatie overheerst, zien we de epidemie opnieuw schrikbarend groeien."

 

Verdrukte groepen

Volgens de cijfers van UNAIDS is meer dan de helft (54%) van alle nieuwe hiv-infecties wereldwijd gevonden onder verdrukte groepen mensen, zoals lhbt'ers, sekswerkers en drugsgebruikers. Deze mensen met een hoger risico op hiv worden in steeds meer landen uitgesloten van hiv-preventie en zorg. Door het conservatieve politieke beleid in Rusland was zelfs 95% van de nieuwe hiv-infecties onder deze groep mensen te vinden.

Bovendien wijst UNAIDS op een opvallende ongelijkheid tussen volwassenen en kinderen.  Nu 62% van alle mensen met hiv op behandeling is, blijven kinderen met hiv, van 0 tot 14 jaar, achter. Van hen is maar 55% bereikt met levensreddende medicijnen.

 

Doelen niet gehaald

1,7 miljoen nieuwe mensen liepen het afgelopen jaar hiv op. Dat is iets minder dan in 2017 en een afname van 16% sinds 2010. Toch komt dit aantal in de verste verte niet in de buurt van de VN-doelstelling. Afgesproken werd dat volgend jaar, in 2020, minder dan 500.000 nieuwe hiv-infecties zouden zijn.  Dat VN-doel wordt nooit gehaald.

Door verbeterde toegang tot levensreddende medicijnen is het aantal mensen dat ten gevolge van aids is overleden gedaald. vorig jaar waren dat er 770.000. Dat is 33% minder sinds 2010. Het afgesproken VN-doel in 2020 is minder dan 500.000.

 

Financiering

Het rapport van UNAIDS maakt tenslotte scherp duidelijk dat de financiering van de aidsbestrijding wereldwijd in het slop raakt. Vorig jaar werd er 1 miljard dollar minder besteed. 

 

Politiek leiderschap

We moeten nu alles op alles zetten om de strijd niet te verliezen. Dat vraagt om politiek leiderschap. Aidsfonds roept Nederland op die rol te nemen, een voorbeeld te stellen aan de andere westerse donorlanden en de financiële bijdrage aan de strijd tegen aids met 20% te verhogen. Zo blijft Nederland haar unieke rol in de wereld vervullen, door het steunen van de hardst getroffen groepen.

Die kans is er dit najaar, als alle donoren van het Global Fund to fight AIDS, Tuberculosis and Malaria, hun bijdrage bekend zullen maken.

Miljoenen mensen met hiv krijgen geen levensreddende medicijnen. Help mee zodat in de toekomst niemand meer een geliefde kwijtraakt aan de gevolgen van aids.

doneer nu

Aidsfonds gebruikt cookies om de website goed te laten functioneren, webverkeer (geanonimiseerd) te analyseren, socialmedia-filmpjes en -posts te tonen en gericht te kunnen adverteren. Je geeft toestemming voor deze cookies door op accepteren te klikken. Ben je niet akkoord, wijzig dan je voorkeuren. Meer informatie