Eerste homoseksuele man gouverneur Amerikaanse staat

Jared Polis, het enige Congreslid dat er openlijk voor uitkomt dat hij homoseksueel is, is gekozen tot gouverneur van Colorado. Hij is de eerste homoseksuele man die tot gouverneur van een Amerikaanse staat wordt gekozen. Polis is getrouwd met een man, met wie hij twee kinderen heeft.

7 november 2018

Lhbti kandidaten

Polis was een van de meerdere lhbti-kandidaten die zich kandidaat hadden gesteld voor het gouverneurschap. Een van hen was de democratische gouverneur van Oregon, Kate Brown. Zij was ooit de eerste biseksuele gouverneur van Amerika en is nu herkozen. In 2004 maakte de gouverneur van New Jersey, Jim McGreevey, bekend dat hij gay was. Hij kwam echter uit de kast vlak voor zijn aftreden. In Kansas is de 38-jarige Sharice Davids verkozen. Zij wordt de eerste vrouwelijke native american in het Congres en ze is openlijk lesbisch. 

Historische verkiezingen

Bij de tussentijdse parlementsverkiezingen in de Verenigde Staten, de zogenaamde ‘mid terms’ is door kandidaten geschiedenis geschreven. Naast de eerste openlijke homoseksueel die werd gekozen tot gouverneur, krijgen de eerste Indiaanse vrouwen, moslima’s en de jongste gekozen vrouw ooit een zetel in het congres.

Mid terms

De Amerikanen gingen dinsdag naar de stembus voor de tussentijdse verkiezingen. Alle 435 zetels van het Huis van Afgevaardigden en 35 van de 100 zetels in de senaat stonden op het spel, naast gouverneursposten en andere lokale posten. De republikeinen hebben hun meerderheid in het Huis van Afgevaardigden, de Amerikaanse Tweede Kamer, moeten afstaan aan de democraten. De partij wist wel de meerderheid in de Senaat, de Eerste Kamer van de VS, te behouden. 

We gebruiken cookies om webbezoek (geanonimiseerd) te analyseren om verbeteringen aan te brengen, content van sociale netwerken te tonen en gericht online te kunnen adverteren. Als je hiermee akkoord bent, hoef je je voorkeuren niet te wijzigen. Meer informatie