Genezing belangrijk voor mensen met hiv in Nederland

Mensen met hiv in Nederland vinden het belangrijk om te kunnen genezen van hiv. Dat blijkt uit een onderzoek voor de Hiv Vereniging waar 228 mensen aan meededen.

29 maart 2019

Hoewel je als je hiv hebt hiv-remmers een gezond leven kunnen leiden, vindt 66% van de ondervraagden genezing heel belangrijk. 22% vindt het een beetje belangrijk. 12% vindt het onbelangrijk om te kunnen genezen. Bijvoorbeeld omdat zij totaal geen last hebben van hun hiv-infectie.

 

Bijwerkingen

Hun gezondheid op lange termijn, het feit dat ze geen hiv-remmers meer hoeven gebruiken en geen last meer hebben van bijwerken zijn de meest genoemde redenen voor genezing. Daarna worden stigma, de impact van hiv op hun relatie en het feit dat ze niet meer hoeven leven met een geheim genoemd.

“Ik ervaar hiv als een zware last. Ik beschouw het nog steeds als een drama in mijn leven.”

toelichting van iemand die genezing heel belangrijk vindt

 

Genezing komt dichterbij

Onderzoekers hebben inmiddels flinke stappen gezet in het onderzoek naar hiv-genezing. Zo weten ze steeds beter waar hiv-geïnfecteerde cellen zich verstoppen in het lichaam. Verder is het in het laboratorium gelukt om hiv uit een geïnfecteerde cel te knippen. En dankzij zeer ingrijpende, experimentele therapie lijken inmiddels drie mensen van hiv genezen. Aidsfonds wil de komende jaren extra investeren in het onderzoek naar genezing. De betrokkenheid van mensen met hiv daarbij is heel belangrijk.

“Ik zou verlost zijn van de schaduwwolk die altijd met me meedeint.”

toelichting van iemand die genezing heel belangrijk vindt

 

De visie van mensen met hiv

“Onderzoek naar hiv-genezing willen we mogelijk maken voor én met mensen met hiv”, zegt Marein de Jong, adviseur wetenschappelijk onderzoek bij Aidsfonds. “Dus willen we graag weten hoe zij denken over genezing en over meedoen aan onderzoek naar genezing. Daarom zijn we blij dat mensen met hiv laten weten hoe ze over genezing denken, betrokken zijn bij onderzoek naar hiv-genezing en met ons meedenken over de onderzoeken die we steunen.”

Aidsfonds gebruikt cookies om de website goed te laten functioneren, webverkeer (geanonimiseerd) te analyseren, socialmedia-filmpjes en -posts te tonen en gericht te kunnen adverteren. Je geeft toestemming voor deze cookies door op accepteren te klikken. Ben je niet akkoord, wijzig dan je voorkeuren. Meer informatie