Goede gezondheid druggebruikers van groot belang in strijd tegen aids

Aidsfonds bewijst dat zorg voor de gezondheid van druggebruikers bijdraagt aan het beëindigen van de aidsepidemie. Dat stelt directeur Louise van Deth vandaag in Wenen, bij de speciale VN-commissie, verantwoordelijk voor de uitvoering en controle van het internationale drugsbeleidNiet vervolging en onderdrukking, maar gezondheid moet leidend zijn bij effectief internationaal drugsbeleid, zo bepleit zij vandaag.

 

“Niet het criminaliseren van druggebruikers, maar juist het tegenovergestelde, namelijk het aanbieden van zorg en het ondersteunen van hun goede gezondheid, is essentieel in de strijd tegen aids", stelt Louise van Deth, directeur van Aidsfonds. “In Oekraïne en Kirgizië krijgen druggebruikers schone naalden en hebben ze regelmatige gezondheidschecks. Dit voorkomt de verspreiding van het hiv-virus aanzienlijk. Dit is de enige weg om een einde te maken aan aids onder druggebruikers.”

"Dit is de enige weg om een einde te maken aan aids onder druggebruikers”

Wereldwijd zijn druggebruikers, die drugs met naalden inspuiten, de meest kwetsbare risicogroep voor hiv. Onder die groep neemt het aantal hiv-infecties dramatisch toe, vooral in Rusland, Oost-Europa en Centraal-Aziatische landen. Er is daar sprake van een nieuwe brandhaard van de aidsepidemie. Rusland heeft sinds kort een record aantal mensen met hiv. Meer dan 1 miljoen mensen zijn ermee geïnfecteerd en dat is één procent van de Russische bevolking. Meer dan de helft liep een hiv-infectie op via het gebruik van geïnfecteerde naalden. De verwachting is dat dit aantal zal verdubbelen in vier jaar tijd, omdat het gebruik van drugs alleen maar toeneemt en gebruikers in volkomen verdrukking leven, zonder enige zorg.

Louise van Deth bij de VN in 2017

“Druggebruikers in heel veel landen zijn te bang om de nodige hulp en zorg te vragen, omdat ze dan in een gevangenis belanden"

“Het einde van aids in de wereld is alleen mogelijk als we mensen met hiv niet langer behandelen als criminelen’, zegt Louise van Deth. “Druggebruikers in heel veel landen zijn te bang om de nodige hulp en zorg te vragen, omdat ze dan in een gevangenis belanden. Dat is niet de juiste aanpak om een epidemie te bestrijden. Internationaal drugsbeleid, uitsluitend gericht op het bestraffen van druggebruikers, moet daarom dringend aangepast worden. Nederland bewijst bovendien al tientallen jaren dat het anders kan, door passende gezondheidszorg aan te bieden, door gratis schone naalden én condooms te verstrekken. Het leidt tot minder druggebruik en er zijn nog nauwelijks nieuwe hiv-infecties onder Nederlandse druggebruikers.”  

Aidsfonds werkt in tientallen landen voor een betere gezondheid en zorg van druggebruikers, o.a. in Oekraïne, Kirgizië en Vietnam.  Het eisen van zorg voor deze risicogroep en het opkomen voor de rechten van mensen met hiv, is een essentieel onderdeel van het wereldwijde werk van Aidsfonds.

Aidsfonds gebruikt cookies om de website goed te laten functioneren, webverkeer (geanonimiseerd) te analyseren, socialmedia-filmpjes en -posts te tonen en gericht te kunnen adverteren. Je geeft toestemming voor deze cookies door op accepteren te klikken. Ben je niet akkoord, wijzig dan je voorkeuren. Meer informatie