Hiv-preventiepil moet vergoed worden

Aids Fonds-Soa Aids Nederland / COC / Hiv Vereniging / Nederlandse hiv-behandelaren, vragen dringend in een gezamenlijke oproep aan minister Schippers van volksgezondheid om de nieuwe hiv-preventiepil, PrEP, nog dit jaar te vergoeden. Sinds deze zomer is deze zeer effectieve pil op de Europese markt gekomen en die kan een doorbraak betekenen in het beëindigen van de hiv-epidemie. Alleen wil de Nederlandse overheid er nog niet aan en dat is onbegrijpelijk en onverantwoord, vinden de vier organisaties.

PrEP moet vergoed

PrEP wordt in de Verenigde Staten al sinds 2012 vergoed en sinds dit jaar ook in Frankrijk. “Het is onbegrijpelijk dat dit ook niet in Nederland gebeurt. Minister Schippers treuzelt met de besluitvorming over deze hiv-preventiepil. Deze vertraging is onnodig en onverantwoordelijk”, zegt Louise van Deth, directeur van het Aids Fonds-Soa Aids Nederland, namens de 4 ondertekenaars van de oproep. Nog steeds raken in Nederland elk jaar duizend mensen geïnfecteerd met hiv. Dat zijn er drie per dag.

PrEP is één pil die je dagelijks slikt, ofwel rond de momenten dat je seks hebt. Je gebruikt het niet je hele leven lang, maar uitsluitend in de levensfasen waarin je seksueel actief bent én risico loopt op een hiv-infectie.

Volgens recent Nederlands onderzoek van het Erasmus MC en AMC is PrEP kosteneffectief: met elke hiv-infectie minder wordt een levenslange hiv-behandeling voorkomen; in totaal zo'n 500.000 euro. Er is berekend dat de hiv-preventiepil de komende tien jaar tussen de 1000 en 2500 nieuwe hiv-infecties in Nederland kan voorkomen. “Voorkomen is beter dan genezen, dat vindt ook minister Schippers, dus waarop is het wachten met de vergoeding van de hiv-preventiepil, nog dit jaar?”, volgens van Deth.

 Lees hier de volledige oproep van de vier organisaties.

Aidsfonds gebruikt cookies om de website goed te laten functioneren, webverkeer (geanonimiseerd) te analyseren, socialmedia-filmpjes en -posts te tonen en gericht te kunnen adverteren. Je geeft toestemming voor deze cookies door op accepteren te klikken. Ben je niet akkoord, wijzig dan je voorkeuren. Meer informatie