Hiv-vrij Swaziland steeds dichterbij

In Swaziland zijn we al sinds 2011 druk bezig om hiv en aids te verslaan. Dat doen we met het succesvolle MaxART-project. Dankzij dit project heeft het ministerie van Gezondheidzorg in Swaziland onlangs het ‘Test & Start’-programma geïntroduceerd. Met dit programma krijgt iédereen met hiv in Swaziland de kans om meteen met een behandeling te starten.

In de eerste fase van het baanbrekende MaxART-project (2011-2014) steeg het aantal mensen dat zich liet testen enorm. In de tweede fase (2014-2018) krijgen mensen die meedoen in de Hhohho-regio, direct nadat ze positief zijn getest, behandeling met hiv-remmers aangeboden. We weten namelijk inmiddels dat het belangrijk is om bij hiv zo vroeg mogelijk te starten met behandelen. Het heeft positieve gevolgen voor de gezondheid van mensen met hiv én het verkleint de kans op verspreiding van het virus drastisch.

Verspreiding hiv stoppen

Deze aanpak zou dus dé manier kunnen zijn om de verspreiding van hiv in Swaziland voorgoed te stoppen. Daarbij geeft het onderzoek dat aan dit project gekoppeld is, de overheid van Swaziland antwoorden voor verder beleid. Het onderzoek loopt dit jaar af en de eindresultaten zullen eind 2017/begin 2018 bekend gemaakt worden.

Ondertussen worden er al belangrijke stappen gezet op basis van de successen van MaxART. Want het ministerie van Gezondheidszorg in Swaziland heeft besloten nu al te beginnen met het Test & Start-programma, in plaats van te wachten tot de studie afgerond is. De invoering van Test & Start op nationaal niveau geeft niet alleen de deelnemers aan het MaxART-project de kans om meteen met een behandeling te starten als hiv is geconstateerd, maar iedereen in Swaziland. En dat is van levensbelang. Want naar schatting leeft meer dan 30 procent van de volwassenen in Swaziland met hiv.

Enorme stap naar einde van aids

Het ministerie kan bij de invoering van Test & Start de geleerde lessen van MaxART meteen toepassen. Bijvoorbeeld: zorg dat je de juiste mensen bereikt, op de juiste plek. Dat klinkt logisch, maar het is niet vanzelfsprekend. Hiv-testen worden daarom aangeboden tijdens evenementen in de gemeenschap, dus wanneer er veel mensen bij elkaar zijn. De voorlichtings- en informatiematerialen die hiervoor ontwikkeld zijn, worden inmiddels ook gebruikt in Test & Start. Een geweldig resultaat van ons werk en een enorme stap naar het einde van aids!

Aidsfonds gebruikt cookies om de website goed te laten functioneren, webverkeer (geanonimiseerd) te analyseren, socialmedia-filmpjes en -posts te tonen en gericht te kunnen adverteren. Je geeft toestemming voor deze cookies door op accepteren te klikken. Ben je niet akkoord, wijzig dan je voorkeuren. Meer informatie