Inval Oegandese politie bij opvang lhbt-ers "vanwege corona"

De Oegandese autoriteiten grijpen coronamaatregelen aan om lhbt-ers te vervolgen. Maandag viel de politie een safehouse voor jonge lhbt-ers binnen en arresteerde 22 mensen die daar verbleven.

1 april 2020

Ook een gezondheidswerker werd gearresteerd. De politie heeft de arrestaties naar eigen zeggen verricht omdat er geen sociale afstand werd gehouden en er geen familiebanden zijn tussen de mensen in de opvang. 

Onze partnerorganisatie meldt echter dat arrestanten gewelddadig werden ondervraagd over hun seksuele geaardheid. Ook zijn er PrEP-pillen, hiv-testkits en condooms in beslag genomen.

De jongeren die gebruikmaken van de opvang hebben buiten deze plek geen dak boven het hoofd en verblijven er noodgedwongen "Ze worden nu aangeklaagd voor ongehoorzaamheid aan de wet, in de context van de maatregelen voor Covid-19," zegt onze contactpersoon. "Die vereisen dat iedereen binnen blijft. Maar dat is precies wat deze mensen deden."

 

Juridische hulp

Twintig van de arrestanten moeten voor de rechter komen en zijn overgeplaatst naar de gevangenis in afwachting van het proces op 29 april. Onze lokale partner zorgt dat de groep juridische hulp krijgt, maar de lockdown die dinsdag inging in Oeganda bemoeilijkt dit. Je mag alleen de weg nog op met expliciete toestemming van de lokale overheid. 

Update: Uiteindelijk hebben 19 jongeren 49 dagen lang vastgezeten zonder enige vorm van proces, zonder contact te krijgen met hun advocaten en zonder toegang tot hiv-medicatie. Door juridische actie vanuit onze lokale partner zijn de jongeren op 19 mei vrijgelaten. 

Om de hiv-epidemie te stoppen moet de hiv-zorg ook tijdens de coronacrisis doorgaan, en zijn gelijke rechten voor lhbtiq+ mensen essentieel. Steun voor de activisten en initiatieven die zich daar hard voor maken blijft dan ook hard nodig. 

Help mee! Uit liefde voor alle liefdes.

Corona en aids vormen een levensgevaarlijke combinatie. Veel mensen zitten door de coronacrisis zonder levensreddende hiv-medicijnen. En omdat mensen niet de deur uit mogen, lijden zij honger. Zonder goede voeding werkt hun hiv-medicatie niet. Als er één ding is dat we leren van deze crisis is dat we er moeten zijn voor elkaar. Uit liefde voor alle liefdes. Daarom hebben we een speciaal noodfonds opgericht. Daarmee:

  • kunnen we hiv-remmers per (motor)fiets bij mensen thuis bezorgen;
  • krijgen kinderen met hiv en hun families voedselpakketten;
  • en kunnen dankzij mondkapjes en andere beschermmiddelen onze lokale zorgmedewerkers mensen met hiv blijven helpen

Dat kunnen we niet zonder jouw hulp. Help jij ook mee?

 

doneer

Anti-lhbt-beleid

De Oegandese regering voert een streng anti-lhbt-beleid. Eind 2019 dreigde Oegandese overheidsvertegenwoordigers nog de doodstraf in te voeren voor homoseksualiteit. Lhbt-ers krijgen ook bij zorginstellingen te maken met uitsluiting en discriminatie. Ze lopen daardoor een hoger risico op hiv, en als ze zelf met hiv leven, hebben ze lang niet altijd toegang tot levensreddende medicijnen. 


Ook bij deze arrestaties is het risico dat mensen met hiv voor langere tijd geen toegang hebben tot hun hiv-remmers. Dat is slecht voor de gezondheid en kan er zelfs voor zorgen dat hiv resistent wordt tegen de medicatie. Dan zijn er alternatieve hiv-remmers nodig, maar die zijn niet altijd voorhanden.

 

Ondersteuning

We houden continu een vinger aan de pols bij onze lokale partnerorganisaties. We ondersteunen en sturen bij waar nodig, om ervoor te zorgen dat de zorg voor mensen met hiv zoveel mogelijk doorgaat. 

Help mee

Jij kunt nu helpen met een donatie. Daarmee zorgen we dat de mensen die nu dubbel zo hard getroffen worden, zorg, medicijnen en voedsel krijgen. En beschermen we de rechten van kwetsbare mensen.

 

help mee

Covid-19 in Afrika 

We maken ons ernstig zorgen nu het coronavirus veel Afrikaanse landen heeft bereikt. Mensen die door een onbehandelde hiv-infectie een aangetaste afweer hebben, lopen meer risico op Covid-19. We zijn ook bezorgd over de mensen die wél op behandeling zijn, maar hun behandeling moeten staken. Bijvoorbeeld door een overbelast gezondheidssysteem, of doordat ze door lockdowns niet aan medicatie kunnen komen. Stoppen met hiv-remmers brengt als risico mee resistent raken en aids ontwikkelenEn dat is levensgevaarlijk.

lees meer

 

Aidsfonds gebruikt cookies om de website goed te laten functioneren, webverkeer (geanonimiseerd) te analyseren, socialmedia-filmpjes en -posts te tonen en gericht te kunnen adverteren. Je geeft toestemming voor deze cookies door op accepteren te klikken. Ben je niet akkoord, wijzig dan je voorkeuren. Meer informatie