Op weg naar een wereld zonder aids

Kun je zelf testen op HIV?

Er zijn twee soorten hiv-zelftesten: laboratorium en 'doe-het-zelf'  testen. Bij laboratorium testen krijg je na een paar dagen de uitslag. Met de 'doe-het-zelf' test weet je binnen een uur of je hiv hebt. In Zuid-Afrika kunnen we zo sneller meer mensen testen en behandelen.   

3 oktober 2018

HIV-zelftesten redden levens

In Zuid-Afrika leven naar schatting 1 miljoen mensen met hiv zonder dat ze het weten. Zij zijn in levensgevaar. Met hiv zelftesten verlagen we de drempel  om een test te doen en kunnen meer mensen levensreddende medicijnen krijgen.

Hoe werken hiv-zelftesten?

Hiv-zelftesten zijn er in twee soorten. Bij laboratorium-zelftesten neem je bloed bij jezelf af en stuur je dit naar een laboratorium. Na een paar dagen krijg je de uitslag. De ‘doe-het-zelf’ hiv testen zijn nog sneller. Daarbij gebruik je een druppeltje bloed of wangslijm en lees je binnen een uur zelf af of je hiv hebt. Met deze testen werken wij onder meer in Zuid Afrika, zodat we meer mensen kunnen testen en behandelen. Mensen hoeven namelijk niet meer naar klinieken te reizen. Bij zelftesten is goede informatie vooraf natuurlijk wel van belang, net als het goed volgen van de gebruiksaanwijzing. We willen mensen ook toegang tot professionele hulp achteraf bieden, daarom worden positief geteste mensen via hun smartphone begeleid, zodat ze hun behandeling blijven volhouden.

Nog altijd krijgt maar de helft van alle mensen met hiv levensreddende medicijnen. En wist je dat slechts 43% van alle kinderen met hiv op behandeling is? Daardoor sterven er iedere dag weer 300 kinderen aan de gevolgen van aids. Samen met jou zorgen we ervoor dat medicijnen sneller beschikbaar worden. Overal, en voor iedereen. Help je mee?

 

help mee

Aidsfonds gebruikt cookies om het bezoek (geanonimiseerd) te analyseren om verbeteringen aan te brengen. Indien je hiermee akkoord bent, hoef je je voorkeuren niet te wijzigen. Meer informatie