Lhbt-activisten klagen Keniaanse overheid aan

In Kenia klagen activisten de overheid aan om een anti-lhbt-wet, die volgens hen ongrondwettelijk is. Een mijlpaal én ontzettend dapper, want zij en hun families krijgen daarom doodsbedreigingen. Vrijdag wordt er een uitspraak verwacht.
[Update: de uitspraak is verzet naar 24 mei]

20 februari 2019

De wet zet gevangenisstraffen tot 14 jaar op seksuele handelingen tussen mensen van hetzelfde geslacht. Samen met stigma in de samenleving zorgt de wet ervoor dat lhbt-ers geen toegang hebben tot hiv-zorg. Ook krijgt deze groep in Kenia te maken met sociale uitsluiting en schendingen van mensenrechten, zoals seksueel geweld en illegale arrestaties en vastzettingen.

Activisten

John Mathenge is één van de activisten die de zaak in 2016 aanspande. “Ik ben gediscimineerd, aangevallen en verkracht vanwege mijn seksuele geaardheid of wat mensen dachten dat die was,” zegt hij. Hij kijkt reikhalzend uit naar 22 februari, wanneer er na jaren eindelijk een uitspraak komt in de zaak. De activisten hebben hun beweging #Repeal162 gedoopt, een verwijzing naar het wetsartikel.

John is directeur van één van onze partnerorganisaties. “Hiv komt 19 keer vaker voor bij mannelijke sekswerkers en mannen die seks hebben met mannen. Wij bieden voorlichting en zorg op maat voor deze groep. Elke ochtend wakker worden met het idee dat ik het leven van mensen kan veranderen motiveert me. Ik zou geen enkele sekswerker willen verliezen aan een te voorkomen ziekte als hiv.”

 

Veiligheidsmaatregelen

Door alle media-aandacht lopen John en andere lhbt-ers een groot risico. We verwachten dat geweld, arrestaties en huisuitzettingen plaats kunnen vinden en hebben als Aidsfonds daarom met onze partners veiligheidsmaatregelingen genomen en een plan gemaakt om slachtoffers van geweld te steunen.   

 

Support

Ongeacht de uitkomst is de zaak een mijlpaal voor de lhbt-gemeenschap in de regio. Ook in andere Afrikaanse landen zijn dergelijke inspanningen nieuw leven ingeblazen.

Wil je je support uitspreken voor de mensen en organisaties die in Kenia op de barricades staan? Gebruik #Repeal162 op social media.

Met jouw steun kunnen we hiv-voorlichting en -zorg aanbieden aan groepen die anders worden uitgesloten. 

 

doneer nu

Aidsfonds gebruikt cookies om de website goed te laten functioneren, webverkeer (geanonimiseerd) te analyseren, socialmedia-filmpjes en -posts te tonen en gericht te kunnen adverteren. Je geeft toestemming voor deze cookies door op accepteren te klikken. Ben je niet akkoord, wijzig dan je voorkeuren. Meer informatie