Minder nieuwe hepatitis C-infecties door iedereen te behandelen

Iedereen met een chronische hepatitis C-infectie direct behandelen met medicatie voorkomt veel nieuwe infecties. Dat heeft onderzoek in Nederland van internist-infectioloog Bart Rijnders van Erasmus MC bewezen. Dit resultaat heeft hij bekend gemaakt op het internationale wetenschappelijk congres CROI, in Seattle.

Behandelen als preventie

Voor het eerst wordt aannemelijk gemaakt dat behandelen  preventief werkt, het voorkomt nieuwe infecties en veel leed. Hepatitis C kon tot voor kort niet erg effectief worden behandeld. Nog recent waren er in Nederland elk jaar weer veel nieuwe hepatitis C- infecties, vooral onder mannen die seks hebben met mannen. Daarin kwam verandering toen vanaf  eind 2015 in heel Nederland iedereen met een chronische infectie meteen behandeld kon worden met medicijnen. Bij de risicogroepen is inmiddels een doorbraak bereikt. In 2016 waren er er  voor het eerst minder nieuwe infecties. 

Kosten

In Nederland wordt de therapie inmiddels voor iedereen met een chronische infectie vergoed.  De behandeling van een hepatitis C infectie kost ongeveer 45.000 euro. Omdat nieuwe infecties vermeden worden, is het op den duur toch kosteneffectief. Nu investeren is op termijn kosten besparen.

Volgende stap: meteen behandelen

Aidsfonds/Soa Aids Nederland is blij met deze bemoedigende resultaten, maar wijst erop dat het aantal hepatitis C-infecties verder naar beneden kan door iedere gevonden hepatitis C-infectie zo snel mogelijk te behandelen. Nu moeten patienten een half jaar wachten. Dat komt omdat de vergoeding voor hepatitis C-behandeling alleen geldt voor chronische infecties. Een infectie wordt pas na zes maanden ‘chronisch’ genoemd.

Aidsfonds gebruikt cookies om de website goed te laten functioneren, webverkeer (geanonimiseerd) te analyseren, socialmedia-filmpjes en -posts te tonen en gericht te kunnen adverteren. Je geeft toestemming voor deze cookies door op accepteren te klikken. Ben je niet akkoord, wijzig dan je voorkeuren. Meer informatie