Aidsfonds gebruikt cookies om het bezoek (geanonimiseerd) te analyseren om verbeteringen aan te brengen. Indien je hiermee akkoord bent, hoef je je voorkeuren niet te wijzigen. Meer informatie
10 oktober 2017

Nieuw kabinet toont nog geen ambitie voor hiv-/aidsbeleid

Aidsfonds is blij dat een nieuwe regering op internationaal gebied blijft inzetten op seksuele en reproductieve gezondheid en rechten, een cruciaal element in de strijd tegen aids. Wat precies de inspanning van het nieuwe kabinet zal zijn om aids wereldwijd te bestrijden wordt niet vermeld in het vandaag gepresenteerde regeerakkoord van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie. Het nieuwe kabinet wil wel blijven samenwerken met maatschappelijke organisaties en kort niet langer op het ontwikkelingsbudget. 

Over de aanpak om nu definitief een einde te maken aan hiv in Nederland zegt het regeerakkoord niets.  

Einde van aids in 2030

Internationaal is afgesproken om te werken naar het einde van aids in 2030. Dat is mogelijk als alle landen zich blijven inspannen voor de aidsbestrijding. Het vorige kabinet deed dit door binnen ontwikkelingssamenwerking prioriteit te geven aan ‘seksuele en reproductieve gezondheid en rechten & hiv/aids. Dit houdt in dat op het gebied van seksualiteit zaken als keuzevrijheid, gezondheid en rechten centraal staan.

Louise van Deth, directeur Aidsfonds : “Het lijkt erop dat een nieuw kabinet dit beleid wil voortzetten en daarbij wil blijven samenwerken met organisaties die over de juiste expertise beschikken. We zijn voorzichtig positief.  Aidsfonds roept het aanstaande kabinet op om van aidsbestrijding blijvend een prioriteit te maken, en hier alle nodige middelen voor in te zetten. Ook in Nederland, waar we nu echt kunnen werken naar nul nieuwe hiv-infecties.”

Toegang tot PrEP

In Nederland krijgen elk jaar nog ruim 900 mensen te horen dat ze hiv hebben. Dit aantal kan flink omlaag als Nederland ervoor kiest om de hiv-preventiepil PrEP beschikbaar te maken voor groepen die meer risico lopen op hiv. In landen om ons heen is PrEP al beschikbaar en de resultaten laten daar een spectaculaire daling van het aantal hiv-infecties zien. Zo is in Londen het aantal hiv-infecties in slechts 1 jaar tijd gedaald met ruim 18%.

Eerder riep Aidsfonds de onderhandelende partijen op om PrEP zo snel mogelijk te vergoeden. In het regeerakkoord geven zij hier geen gehoor aan. Daarmee laat het nieuwe kabinet vooralsnog een unieke kans liggen om honderden hiv-infecties te vermijden. Wij blijven, onder meer in de Tweede Kamer, aandringen op een snelle beschikbaarheid van PrEP in Nederland.

20 februari 2018

Loterijen doneren miljoenen aan de aidsbestrijding

Aidsfonds mocht donderdag tijdens het Goed Geld Gala van de Postcode Loterij een bedrag van ruim 3 miljoen euro in ontvangst nemen. Maandagavond kwam daar nog een bedrag van € 897.210,- euro van de VriendenLoterij bij. Lees meer

15 februari 2018

1 miljoen voor nieuwe projecten in Oost-Europa

De Nationale Postcode Loterij heeft besloten nieuwe Aidsfonds-projecten in Oost-Europa en Centraal Azië, waar de hiv-epidemie fors groeit, te steunen. Vanmorgen, tijdens de uitzending van het tv-programma Koffietijd werd de cheque van meer dan 1 miljoen overhandigd aan Louise van Deth, directeur van Aidsfonds. Lees meer