Aidsfonds gebruikt cookies om het bezoek (geanonimiseerd) te analyseren om verbeteringen aan te brengen. Indien je hiermee akkoord bent, hoef je je voorkeuren niet te wijzigen. Meer informatie
11 september 2017

Nog meer kinderen met hiv opsporen

Het aantal kinderen met hiv dat hiv-remmers krijgt, loopt achter ten opzichte van het aantal volwassenen op behandeling. Zo ook in Oeganda. Met het project ‘Op naar een aidsvrije generatie in Oeganda’ brengen we daar verandering in. Sinds kort is het project uitgebreid naar Ntungamo, een district in het zuidwesten van Oeganda met het hoogste hiv-cijfer van het land.

In Oeganda leven bijna 130.000 kinderen onder de 15 jaar met hiv. Slechts 49% van deze kinderen krijgt levensreddende medicijnen. De overige kinderen, zo’n 66.000, lopen groot risico om te sterven aan de gevolgen van aids. Dat komt doordat veel van deze kinderen niet bekend zijn bij zorgverleners. Ze worden geboren in een dorp op het platteland en daar grootgebracht en verzorgd. Omdat ze misschien niet direct gezondheidsproblemen hebben, zijn ze niet in beeld bij een gezondheidscentrum en weet niemand dat ze hiv hebben. Totdat het te laat is.

Samen met gezinnen, dorpsgezondheidswerkers, religieuze leiders, scholen en gezondheidscentra gaan we op zoek naar deze vergeten kinderen. Zo zorgen we dat ze wel de zorg krijgen die ze nodig hebben. Daarnaast sporen we zwangere vrouwen op die nog niet weten dat ze met hiv-remmers kunnen voorkomen dat hun kindje hiv krijgt. Op die manier voorkomen we dat kinderen met hiv geboren worden.

“Het vinden van kinderen met hiv is een uitdaging voor ons”, zegt Akatwijuka Moses, hoofd van Nyakyera Health Centre waarmee we samenwerken. “Het project van Aidsfonds komt precies op tijd. We moeten samenwerken met de gemeenschappen om de kinderen die nog geen zorg krijgen te vinden.”

Projectcoördinator Doortje ’t Hart: “De afgelopen 2 jaar hebben we met dit project al geweldige resultaten geboekt. In de gemeenschappen waar we werken, weten mensen inmiddels hoe belangrijk het is om kinderen die hiv hebben te behandelen. Het aantal kinderen dat de juiste zorg krijgt neemt elke dag toe. Het is fantastisch dat het project nu dankzij de steun van donateurs is uitgebreid.”

17 november 2017

Hiv-bestrijding Nederland laat kansen liggen

Het aantal nieuwe hiv-infecties in Nederland daalt beperkt en langzaam. In 2016 opnieuw 820 nieuwe diagnoses, maar enkele tientallen minder dan in 2015. Bij een op de drie homomannen en meer dan de helft van de heteroseksuele mannen start de hiv-behandeling erg laat. Lees meer

2 november 2017

Nieuwe hoogleraar op het gebied van hiv/aids

Dr. Rogier Sanders is benoemd tot hoogleraar Virologie aan de Universiteit van Amsterdam. De kersverse hoogleraar doet al jaren, mede met steun van Aidsfonds-donateurs, baanbrekend onderzoek naar hiv. “Een hiv-vaccin vinden is als landen op de maan.” Lees meer