Onderzoek: Factoren van verspreiding van hiv in Nederlandse Antillen

Dr. Anne Wensing van het Universitair Medisch Centrum Utrecht gaat samen met collega’s naar de Caraïben om factoren vast te stellen die een rol spelen bij de verspreiding van hiv in deze regio. Met deze data kunnen aanbevelingen gedaan worden om hiv-verspreiding op de Nederlandse Antillen tegen te gaan.

Op de Nederlandse Antillen neemt de hiv-epidemie toe. Het voorkomen van nieuwe infecties wordt bemoeilijkt doordat veel eilandbewoners pas laat erachter komen dat ze hiv hebben en niet onder behandeling blijven. Ook is er veel migratie in de regio. Daarom gaat dr. Anne Wensing van het Universitair Medisch Centrum Utrecht samen met collega’s in Nederland en in de Caraïben de factoren vaststellen die een rol spelen bij de verspreiding van hiv in deze regio.

Ze brengen groepen, plaatsen en gedrag in kaart en kijken ook naar bijvoorbeeld resistentie voor bepaalde medicijnen en de redenen waarom mensen niet in zorg blijven. De resultaten worden gebruikt om met behulp van wiskundige modellen aanbevelingen te doen om de hiv-verspreiding op Aruba, Curaçao, St. Maarten, Bonaire, St. Eustatius en Saba tegen te gaan.

Marein de Jong van Aidsfonds: “De Nederlandse Antillen zijn niet zo groot. Er wonen minder mensen dan in Nederland, maar procentueel leven er méér mensen met hiv. Dat is onacceptabel. We moeten de hiv-verspreiding ook in overzeese delen van Nederland stoppen.”

Door de steun van onze donateurs kunnen wij onderzoeken financieren. Zo kan professor dr. Maria Prins van de GGD Amsterdam onderzoeken of er een oorzakelijk verband is tussen het aantal hiv-infecties onder drugsgebruikers en de Nederlandse aanpak.

Aidsfonds gebruikt cookies om de website goed te laten functioneren, webverkeer (geanonimiseerd) te analyseren, socialmedia-filmpjes en -posts te tonen en gericht te kunnen adverteren. Je geeft toestemming voor deze cookies door op accepteren te klikken. Ben je niet akkoord, wijzig dan je voorkeuren. Meer informatie