Onderzoek: Verschillen in afweersystemen van mensen met hiv?

Het Radboudumc in Nijmegen gaat onderzoek doen naar de variaties in de afweersystemen van mensen met hiv. Meer inzicht in deze verschillen kan helpen bij het vinden van een nieuwe hiv-behandeling of –genezing. Het onderzoek van professor Mihai Netea wordt mogelijk gemaakt door de bijdragen van Aidsfonds-donateurs.

Waarom zijn er verschillen in afweersystemen van mensen? Om het antwoord op deze vraag te vinden, maakt het onderzoeksteam van Human Functional Genomics Project gebruik van hypermoderne, ‘state of the art’ technieken. Hiervoor worden niet alleen uitgebreide analyses van het afweersysteem gedaan, maar wordt tegelijkertijd ook gekeken naar de samenstelling van onder andere de darmflora, spijsvertering en erfelijkheid. Met deze big data-benadering wordt naar nieuwe patronen gezocht. Eerder onderzoek bij gezonde vrijwilligers was zeer succesvol en leverde belangrijke nieuwe inzichten op. In dit innovatieve onderzoek dat Aidsfonds financiert, wordt onder leiding van prof. dr. Mihai Netea van Radboudumc in Nijmegen, gekeken naar de variatie in de afweer in mensen met hiv. Door vergelijking met eerder onderzoek bij gezonde mensen, hopen de onderzoekers op nieuwe informatie te stuiten over specifieke hiv-ontstekingsprocessen. Dat kan bijdragen aan nieuwe behandelingen of genezing van hiv. 

Marein de Jong van Aidsfonds: “Het is belangrijk om de mogelijkheden die de állernieuwste technieken bieden te gebruiken om nieuwe aanknopingspunten voor hiv-behandeling en -genezing te vinden. Daarnaast hopen we dat de krachtenbundeling van experts uit verschillende vakgebieden bijdraagt aan nieuwe inzichten in het hiv-veld.”

Met steun van onze donateurs kunnen we wetenschappers met succes steunen. Zo kan ook het AMC in Amsterdam onderzoeken of het mogelijk is gezonde cellen van mensen met hiv zodanig aan te passen dat ze ongevoelig worden voor hiv

We gebruiken cookies om webbezoek (geanonimiseerd) te analyseren om verbeteringen aan te brengen, content van sociale netwerken te tonen en gericht online te kunnen adverteren. Als je hiermee akkoord bent, hoef je je voorkeuren niet te wijzigen. Meer informatie