Onderzoekers gebruiken hiv om immuunziekte te genezen

Wetenschappers hebben een bewerkte versie van hiv gebruikt om kinderen met het zogenaamde bubbleboy-syndroom te genezen. Hiv werd al eerder gebruikt voor gentherapie, maar het is voor het eerst dat er een positief resultaat zonder bijwerkingen is geboekt.

30 april 2019

David Vetter werd door de grote mediabelangstelling hét gezicht van SCID. NASA ontwikkelde een speciaal pak voor hem. Hij overleed in 1984 op 12-jarige leeftijd.

Bubble boys

Severe combined immunodeficiency (SCID) is een zeldzame afwijking, waarbij jongetjes door een genmutatie geboren worden zonder afweer. Zo kan een verkoudheid al tot de dood leiden. De kinderen leven daarom in plastic bubbels en pakken, die moeten beschermen tegen infecties. Daar dankt de ziekte zijn bijnaam bubbleboy-syndroom aan. 

Gemodificeerd hiv

Wetenschappers lijken nu een genezingsmethode te hebben gevonden voor SCID-X1, de meest voorkomende vorm van de aandoening. De oplossing vonden ze in hiv: dat virus past het dna van cellen aan. Die eigenschap hebben onderzoekers uitgebuit om SCID te genezen. Het virus werd zo aangepast dat het de genmutatie in bloedstamcellen bij de patienten kon corrigeren. Alle 10 kinderen die de experimentele behandeling kregen, hebben nu een gezond, functionerend immuunsysteem.

Bijwerkingen

In 1999 werd een soortgelijke behandeling al uitgevoerd, maar patiënten kregen leukemie als bijwerking van de gentherapie. Daar is nu geen sprake van.
Een andere optie voor genezing is een stamceltransplantatie. Die is zeer risicovol, en het vinden van een geschikte donor is vaak moeilijk. Daarom is de geslaagde gentherapie een uitkomst.

De onderzoekers blijven de kinderen monitoren en hopen dat het onderzoek als basis kan dienen voor het ontwikkelen van gentherapie voor andere bloedaandoeningen. In Nederland start het LUMC dit jaar met gentherapie voor een andere vorm van SCID.

Foto: Gael, één van de genezen kinderen, met zijn moeder. St. Jude Hospital

 


Genezing van hiv

Genezing kan uit onverwachte hoek komen. Daarom is het belangrijk in wetenschappelijk onderzoek te blijven investeren. Experts verwachten dat ook hiv uiteindelijk te genezen zal zijn. Daarom financieren we met jouw hulp innovatief Nederlands onderzoek naar verschillende manieren om hiv te genezen. Met het Hiv Genezing Fonds stellen we daarvoor de komende 5 jaar 10 miljoen euro extra beschikbaar. Help je mee?

Ik ben al donateur van Aidsfonds

Graag investeer ik in het Hiv Genezing Fonds. Ik wil:

  1. een extra machtiging afsluiten naast mijn lopende machtiging →
  2. mijn bestaande machtiging omzetten →
  3. schenken met belastingvoordeel →
  4. meer weten over het Hiv Genezing Fonds. Neem contact op met Aidsfonds-medewerker Hannah Tans, via mail of telefoon

Ik ben nog geen donateur van Aidsfonds

Ik wil donateur van Aidsfonds worden en investeren in het Hiv Genezing Fonds. Ik wil:

  1. steunen door middel van een maandelijkse of jaarlijkse machtiging →
  2. schenken met belastingvoordeel →
  3. meer weten over het Hiv Genezing Fonds. Neem contact op met Aidsfonds-medewerker Hannah Tans, via mail of telefoon
We gebruiken cookies om webbezoek (geanonimiseerd) te analyseren om verbeteringen aan te brengen, content van sociale netwerken te tonen en gericht online te kunnen adverteren. Als je hiermee akkoord bent, hoef je je voorkeuren niet te wijzigen. Meer informatie