Op weg naar een wereld zonder aids

Online programma helpt mensen met hiv bij depressie

Bijna de helft van de mensen met hiv heeft last van depressieve klachten. Die klachten hebben vaak een negatieve invloed op het trouw nemen van medicatie en op veilig vrijen. Aidsfonds financiert daarom met behulp van donateurs een onderzoek waarbij wordt gekeken of een online zelfhulpprogramma deze mensen kan helpen. Met een mooi resultaat waarmee ook de algemene aidsbestrijding mee wordt geholpen!

20 september 2018

Het onderzoek

In 2014 is Sanne van Luenen in haar promotietraject (onder begeleiding van Vivian Kraaij en Nadia Garnefski van de Universiteit Leiden) begonnen met hun onderzoek naar de effectiviteit van een online zelfhulpprogramma. Het onderzoek startte met het ontwikkelen van een, door internet ondersteund, zelfhulpprogramma voor mensen met hiv met milde tot matige depressieve klachten.

Vervolgens werd het programma gevolgd door mensen met hiv met milde tot matige depressieve klachten. Zij gingen aan de slag met vinden van nieuwe doelen en activiteiten, veranderen van negatieve gedachten en een ontspanningsoefening. Ook kregen ze ondersteuning van een coach.

Na afloop werd bekeken of de depressie-klachten waren afgenomen. De onderzoekers vergeleken deze resultaten met die van een controlegroep. Deze groep had enkel een wekelijks kort telefoongesprek met een coach.

Depressie bij hiv
Als je hoort dat je hiv hebt, kan dat leiden tot veel bezorgdheid en angst. Uit onderzoek blijkt dat meer dan de helft van de mensen met hiv last heeft van psychische problemen en dan met name depressieve klachten. 

Heb je zelf hiv en behoefte aan hulp of een luisterend oor? Neem dan contact op met een van de partijen die je hierbij kunnen helpen. 

Veelbelovend resultaat

Uit de resultaten van het onderzoek blijkt dat het online zelfhulpprogramma succesvol is. De mensen die het programma volgden hadden na afloop een grotere afname van depressieve klachten dan de mensen uit de controlegroep. Een mooi resultaat. Naast de persoonlijke winst voor de deelnemers, draagt het zelfhulpprogramma ook bij aan de algemene aidsbestrijding. Mensen met hiv die geen mentale klachten hebben zijn vaker therapietrouw en hebben minder lichamelijke klachten dan mensen met psychische problemen. Bij mensen die therapietrouw zijn is het hiv-virus vaak niet langer meetbaar in het bloed, dus niet overdraagbaar. 

Dit project is mede mogelijk gemaakt door een bijdrage van het dr. C.J. Vaillant Fonds.

Stop aids. Uit liefde voor alle liefdes. Aidsfonds.

Jaarlijks komen er in Nederland zo'n 900 nieuwe hiv-infecties bij. Tientallen mensen gaan nog steeds dood aan de gevolgen van aids. Daarom zetten we alles op alles om het aantal nieuwe hiv-infecties naar nul terug te brengen. Daar hebben we jouw hulp bij nodig.

help mee

 

Aidsfonds gebruikt cookies om het bezoek (geanonimiseerd) te analyseren om verbeteringen aan te brengen. Indien je hiermee akkoord bent, hoef je je voorkeuren niet te wijzigen. Meer informatie