Online programma helpt mensen met hiv bij depressie

Een online zelfhulpprogramma is samen met telefonische coaching effectief in het verminderen van depressieve klachten bij mensen met hiv. Dat blijkt uit onderzoek van Sanne van Luenen, dat door Aidsfonds gefinancieerd wordt.

20 september 2018

Bijna de helft van de mensen met hiv heeft last van depressieve klachten. Die klachten hebben vaak een negatieve invloed op het trouw nemen van medicatie en op veilig vrijen. Met de hulp van onze donateurs financieren we daarom een onderzoek waarbij wetenschappers kijken of een online zelfhulpprogramma effect heeft. Met een positief resultaat!

Het onderzoek

In 2014 begon Sanne van Luenen aan haar promotietraject, onder begeleiding van Vivian Kraaij en Nadia Garnefski van de Universiteit Leiden. Het onderzoek startte met het ontwikkelen van het online zelfhulpprogramma, bedoeld voor mensen met hiv met milde tot matige depressieve klachten.

Vervolgens doorliep een groep mensen het programma. Zij gingen aan de slag met vinden van nieuwe doelen en activiteiten, veranderen van negatieve gedachten en een ontspanningsoefening. Ook kregen ze telefonisch ondersteuning van een coach.

Na afloop werd bekeken of de depressie-klachten waren afgenomen. De onderzoekers vergeleken deze resultaten met die van een controlegroep. Deze groep had enkel een wekelijks kort telefoongesprek met een coach.

Depressie bij hiv
Als je hoort dat je hiv hebt, kan dat leiden tot veel bezorgdheid en angst. Uit onderzoek blijkt dat meer dan de helft van de mensen met hiv last heeft van psychische problemen en dan met name depressieve klachten. 

Heb je zelf hiv en behoefte aan hulp of een luisterend oor? Neem dan contact op met een van de partijen die je hierbij kunnen helpen. 

Veelbelovend resultaat

Wat blijkt? Het online zelfhulpprogramma is succesvol. De mensen die het programma volgden hadden na afloop een grotere afname van depressieve klachten dan de mensen uit de controlegroep. Een mooi resultaat, ook voor de aidsbestrijding in z'n algemeen: mensen met hiv die geen mentale klachten hebben zijn vaker therapietrouw en hebben minder lichamelijke klachten. Ben je therapietrouw, dan is het hiv-virus vaak niet langer meetbaar in het bloed, dus niet overdraagbaar

 

Aanmelden

Het vernieuwde zelfhulpprogramma is inmiddels online gegaan. Op zelfpositiefleven.nl vind je informatie en kun je je aanmelden. Ook kun je vragen stellen via een e-mail naar positiefleven@fsw.leidenuniv.nl.

Dit project is mede mogelijk gemaakt door een bijdrage van het dr. C.J. Vaillant Fonds.

Stop aids. Uit liefde voor alle liefdes. Aidsfonds.

Jaarlijks komen er in Nederland zo'n 750 nieuwe hiv-infecties bij. Tientallen mensen gaan nog steeds dood aan de gevolgen van aids. Daarom zetten we alles op alles om het aantal nieuwe hiv-infecties naar nul terug te brengen. Daar hebben we jouw hulp bij nodig.

help mee

 

Aidsfonds gebruikt cookies om de website goed te laten functioneren, webverkeer (geanonimiseerd) te analyseren, socialmedia-filmpjes en -posts te tonen en gericht te kunnen adverteren. Je geeft toestemming voor deze cookies door op accepteren te klikken. Ben je niet akkoord, wijzig dan je voorkeuren. Meer informatie